700 skäl för bättre mobiltelefoni

På DN Debatt idag: Digital-tv får nu lämna frekvenser till mobilerna.

På DN Debatt idag: Digital-tv får nu lämna frekvenser till mobilerna.

Idag meddelar jag DN Debatt att vi i Alliansregeringen från och med 2017 kommer öronmärka det mycket värdefulla frekvensbandet 700 MHz för mobiltelefoni. Det är ett mycket viktigt besked som än en gång placerar Sverige i framkant internationellt, och som inom bara några år kommer ge oss helt nya och långt bättre möjligheter att kommunicera mobilt, framförallt på landsbygden.

Det som är fiffigt med radiofrekvenserna på 700-bandet är att de kan nå väldigt långt, vilket att vi kan använda det för att, med förhållandevis få basstationer, täcka stora geografiska ytor med snabbt mobilt bredband och bra mobiltelefoni. Det var med det i åtanke som Centerpartiet vid partistämman i Karlstad i september i förra året slog fast att vi så snart som möjligt vill öronmärka 700-bandet mobiltelefoni [PDF]. Och idag, mindre än ett halvår senare, kan vi konstatera att Centerpartiet har fått genomslag och levererat på det. Till punkt och pricka.

Det beslut Centerpartiet och Alliansen idag har fattat bygger vidare på det vi redan gjort. För redan 2007 kunde min företrädare, den dåvarande centerpartistiska infrastrukturministern Åsa Torstensson berätta att Alliansen då öronmärkte det lika värdefulla 800-bandet för mobiltelefoni. tack vare att Centerpartiet, Åsa och Alliansregeringen då fattade det framsynta beslutet kan vi idag se hur den allra nyaste och snabbaste snabba mobiltekniken, 4G, snabbt byggs ut på den svenska landsbygden. Bara på ett år har täckningen med 4G på landsbygden ökat från 10 % till 79 %. Det är riktigt bra!

Och idag tar vi ännu ett historiskt steg för utveckla och förbättra mobiltelefonin i Sverige. För ned det här beslutet får operatörerna ännu bättre förutsättningar att bygga ut bra mobila kommunikationer i hela vårt land.

Det är stort. Men det här beslutet är samtidigt ännu större än så. För med beslutet avv öronmärka 700-bandet för mobilt bredband och mobiltelefoni så fortsätter vi sätta Sverige i förarsätet när det gäller telekomutvecklingen. För inget annat land har avsatt lika mycket spektrum för mobiltelefoni som vi i Sverige har gjort, och inget annat land har som vi varit först eller bland de första att öronmärka dessa extra värdefulla frekvenser för mobiltelefoni. Med dagens besked fortsätter Centerpartiet och Alliansen på den vägen, och sänder därmed en tydlig signal om att telekomsektorn är oerhört viktig för oss och för vårt land. Vi svenskar är ett teknikälskande folk som har tagit till oss mobilen och verkligen vill kunna använda den mycket och överallt. Och vi har i vårt land många duktiga it- och telekomföretag – stora som små – som lägger ned sin själ i att utveckla nya produkter och tjänster, som ger mycket tillväxt och många jobb. Av alla dessa skäl är det viktigt att vi nu kan ta detta steg. Ett steg som också, som EU-parlamentariker Gunnar Hökmark noterar på sin blogg, dessutom placerar Sverige i den absoluta framkanten i Europa!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *