En närodlad politik för Sörmland

I Läppe vid Hjälmarens strand tillsammans med delar av Sörmlandscentern.

I Läppe vid Hjälmarens strand tillsammans med delar av Sörmlandscentern.

Idag är det 57 dagar kvar till EU-valet. Och därefter 170 dagar till kommun-, region- och riksdagsvalen. Och just idag har Centerpartiet i Sörmland hållit sin distriktsstämma, i fantastiskt vackra Läppe vid Hjälmarens strand. En stämma som jag hade den stora förmånen att få tala vid, som vice partiledare och it- och energiminister men kanske ännu mer som Centepartiets toppkandidat till Riksdagen i Sörmland.

Och gissa om det var gott om människor där, och om debattlysten var hög! För mig är det tydligt att Centerpartiet i Sörmland nu på allvar lämnat startblocken för att visa väljarna att det faktiskt behövs ett starkare Centerparti – i kommunerna, i landstinget, i riksdagen och i EU.

När Centerpartiet går till val i år gör vi det med en närodlad politik, som spelar roll när det verkligen gäller.

En närodlad politik, det är en politik som – på energiområdet – vill satsa ännu mer på att ta vara på de fantastiska möjligheter vi har att producera mer el från vindkraft, solkraft, vågkraft och från bioenergi. Som ställer om till hundra procent förnybart och tar vara på det gröna guld som finns runtom i vårt land, och som i konkret handling hjälper oss att möta växthuseffekten.

En närodlad politik, det är en politik som lägger örat mot marken och lyssnar på hur de riktiga jobbskaparna har det. Som inser att storföretagen springer ur småföretagen och som gör det enklare, billigare och lättare att anställa. Särskilt i de små företagen, där de nya jobben växer till.

En närodlad politik, det är att ge oss, oavsett var vi bor, en bra chans att växa och utvecklas, oavsett om man bor mitt i smeten eller där det är långt mellan husen och motorvägarna. Som ser till så att alla har rätt till bra bredband och bra mobiltelefoni.

En närodlad politik, det är att se våra barn i ögonen och att rensa bort gifterna ur deras leksaker. Det är att, precis som många centerpartister gör i kommunerna runtom i Sörmland, jobba med upphandlingen så att den mat morfar eller mormor får på äldreboendet är både god och näringsrik och lever upp till de höga krav vi har på god miljö- och djuromsorg.

Med en närodlad politik så vet den ena handen vad den andra gör. För en närodlad politik ställer inte tuffa krav på miljö- och djuromsorg på svenska bönder den ena dagen, bara för att importera billig mat med lägre miljö- och djuromsorgskrav till skolor och äldreboenden den andra dagen.

En närodlad politik stirrar sig inte blind och tror att vi måste välja mellan att antingen ha en bra basproduktion av mat i Sverige eller producera nischproducerade förädlade produkter. Nej, en verkligt närodlad politik förstår att det ena faktiskt förutsätter det andra. Den ser styrkan och rikedomen i svensk matproduktion, och vill öka den. Och det är precis därför som vi i Centerpartiet, med Eskil i spetsen, satsar på Matlandet i hela Sverige, och på ”Stolt mat i Sörmland” som en regional matstrategi i Sörmland.

Allt det här – att skapa fler jobb i hela landet, att bygga ut det förnybara, att producera giftfri mat och giftfria leksaker – det är närodlad politik. Och det är med det löftet längst fram som vi i Centerpartiet – i Sörmland och i hela Sverige – går till val i år!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *