Ny teknik – nya möjligheter

Med de tre finalisterna i Nordic Cleantech Open. Foto: HC Borg

Med de tre finalisterna i Nordic Cleantech Open. Foto: HC Borg

Igår hade jag förmånen att få ivigningstala på European Cleantech Forum 2014, som just nu pågår i Stockholm. European Cleantech Forum är en stor internationell mötesplats för de som utvecklar ny miljöteknik och för de som investerar i den tekniken. Och efter ett långt arbete, inte minst från Energimyndighetens sida, har vi nu lyckats få hit den här viktiga internationella konferensen, som ger oss en unik chans att lyfta fram fin svensk miljöteknik.

Under våren har jag lagt en hel del fokus på just miljöteknik. Jag har suttit ned och samtalat runt runda bord med såväl entreprenörer som investerare. Jag har frågat vad de behöver för att växa, vad som krävs för att fler ska våga investera, och vad vi i regeringen kan göra för att underlätta det. Och jag har berättat om den nya gröna fond som vi just nu håller på att skapa, som ska vara med och öka tillgången till riskkapital för små och medelstora miljöteknikföretag.

När vi främjar svensk miljöteknik så förverkligar vi flera av mina, Centerpartiets och Alliansregeringens ambitioner. För med ny smart miljöteknik kan vi både hitta nya vägar och nya smarta lösningar för att möta klimat- och energiutmaningarna, samtidigt som vi kan skapa många nya gröna jobb och värdefulla exportintäkter från den globalt snabbt växande miljöteknikmarknaden.

I slutet av invigningen hade jag också äran att dela ut priset till de tre företag som hamnade på prispallen i tävlingen Nordic Cleantech Open, en tävling som vi i regeringen är med och sponsrar och som syftar till att uppmärksamma både de duktiga miljöteknikentreprenörer som redan finns, och lycka nya talanger till miljöteknikområdet. I stark konkurrens med ett hundratal andra företag vann  Disruptive Materials, som arbetar med ett nytt poröst material, Upsalite. Och på andra respektive tredje plats hamnade företagen Cyclicor och Ecoefective.

Jag hoppas att European Cleantech Forum nu fortsätter lika rba som det började och att vi efteråt tillsammans kan konstatera att det här blev dagar som inte bara gav mer uppmärksamhet åt ny teknik, utan som också ledde till att det knöts nya värdefulla band mellan duktiga miljöteknikföretag och hugade investerare.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *