En förtroendefull svensk rovdjurspolitik

Debatten om de stora rovdjuren och inte minst vargen har under en lång rad år varit intensiv i Sverige. Centerpartiet införde tillsammans med alliansregeringen en ny rovdjurspolitik som bygger på respekt för människor som berörs av rovdjuren i sin vardag. Den politiken har varit framgångsrik, både för vargen och människorna, men trots det anser EU-kommissionen nu att den inte lever upp till deras krav. Det är mycket olyckligt, inte minst ur demokratiskt hänseende, att EU-kommissionen totalt ignorerar att Sverige jobbar med en ansvarsfull lokal och regional rovdjursförvaltning som fått acceptans bland medborgarna. Det är inte Bryssel som är experterna i denna för Sverige så viktiga fråga.

Som kandidat till ny partiledare för Centerpartiet vill jag verka för att minska de motsättningar som finns. Självklart ska vi kunna ha rovdjur i vår svenska natur, men förutsättningen för det är att politiker också visar respekt för de som påverkas.

Jag har stor respekt och förståelse för de många landsbygdsbor som i sin vardag upplever att djur skräms ur sina hagar och får ägna timmar och dagar att leta reda på dem, utan ersättning. Många lantbrukare kan inte längre ha kvar djur på betesmarken eftersom de inte går att skydda mot rovdjuren. Det hotar inte bara den unika biologiska mångfalden i hagarna, utan innebär också att det stöd man ofta fått för att bevara mångfalden upphör vilket kan vara den droppe som gör att man inte längre har möjlighet att fortsätta med sin verksamhet. Vid sidan av det upplever många människor en oro för om man överhuvudtaget vågar vistas i skog och natur, vilket gör att möjligheterna att utöva sina fritidsintressen påverkas.

För mig är det en självklarhet att vi måste ta detta på allvar. Jag kommer därför verka för att Sverige skall kunna fortsätta med en rovdjurspolitik som bygger på ett  lokalt inflytande, med möjlighet till skyddsjakt för att skydda sig mot angrepp och möjlighet att förvalta storleken på stammarna. Detta samtidigt som vi förbättrar genetiken hos djuren för att nå en gynnsam bevarandestatus.

Det är bara på det balanserade förhållningssättet som vi kan bygga en förtroendefull rovdjurspolitik som ger utrymme också för de människor som lever med rovdjuren i sin vardag.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *