Så sent som i måndags den här veckan presenterade Världsbanken en ny rapport som pekar på att världen inte kommer klara att nå målet om att begränsa ökningen av jordens medeltemperatur till beslutade två grader, utan att vi snarare riskerar en temperaturökning med så mycket som fyra grader till 2060. Det vill säga, om vi inte gör mer än vi redan gör.
Just detta har varit temat för min dag idag, som började med att International Energy Agency:s (IEA) chefsekonom dr. Fatih Birol presenterade årets upplaga av IEA:s årliga rapport World Energy Outlook (WEO) i Stockholm på konferensen Di Energi. I rapporten – som närmast kan liknas vid en ”energibibel” beskriver IEA utvecklingen för olika energifrågor i världen, men den ger också talrika exempel på vad som kan och måste göras för att vi ska klara av att nå tvågradersmålet.
Efter att Birol presenterat IEA:s rapport höll jag ett tal där jag beskrev hur den svenska energi- och klimatöverenskommelsen från 2009 nu levererar tydliga resultat och hur andelen förnybar energi nu snabbt växer. Både Fatih Birol och jag riktade dessutom särskilt fokus på hur vi kan använda energin mer effektivt.
Och potentialen för att öka energieffektiviteten är stor. I ett särskilt kapitel i årets rapport beskriver IEA den stora outnyttjade potential som finns – med befintlig och ofta redan ekonomiskt lönsam teknik – för att använda energin mer effektivt i industrin, i servicesektorn, i våra hem och inte minst i våra transporter.
Åtgärder för energieffektiviseringar kan genomföras på olika sätt. I det lilla kan de handla om att se till då att vi som konsumenter har bättre information om energiåtgången när vi t.ex. ska köpa ny diskmaskin. I det stora kan det handla om att erbjuda tydliga ekonomiska morötter för tunga industriföretag att jobba strategiskt med energibesparingar. Men oavsett storlek eller omfattning har insatserna två saker gemensamt – att se till så att vi använder våra resurser mer effektivt och att ta till vara den stora potentialen för energieffektiviseringar som finns i vårt samhälle.
Efter talet på DI Energi stod jag värd för ett rundabordssamtal om energieffektiviseringar i transportsektorn. Det är ett område som IEA lägger extra fokus på i årets World Energy Outlook. Runt bordet fanns bland annat Fatih Birol, Jan-Eric Sundgren från Volvo, Mattias Goldman från Gröna Bilister och Chalmersprofessorn Christian Azar, liksom regeringens utredare för fossiloberoende fordonsflotta, Thomas B. Johansson och en lång rad andra kunniga och engagerade personer. Det intensiva och innehållsrika samtalet kretsade framför allt kring vad vi i Sverige kan göra och behöver göra för att vi ska kunna förverkliga visionen om att ställa om till en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen till år 2030. Många av de idéer som kom upp runt bordet idag tar jag med mig i mitt fortsatta arbete för att se till så att Sverige kan klara omställningen till en hållbar transportsektor.
Ps, och fotbollströjan då? Jo, Fatih Birol fick en landslagströja signerad av Johan Elmander som tack för insatserna den här dagen.
Leave a Reply