Såhär dagen efter att jag lämnat ön kan jag konstatera att Almedalsveckan, också denna gång, blev just så inspirerande och givande som man alltid på förhand hoppas på att den ska bli. Många intressanta diskussioner, en och annan meningsmotsättning och gott om möten med både nya och gamla bekantskaper. Kanske är det något av det vackraste med Almedalen: att vi som politiska företrädare och människor från näringsliv och organisationer finns tillgängliga på gator och torg, bara en hälsningsfras bort.
Tack vare att allt fler nu nyttjar modern it kan också den som inte är eller var i Almedalen följa en hel del av de diskussioner som förs där, fast på distans, också i efterhand. Just därför kommer några länkar till webbsändningar från min vecka här:
På tisdagen deltog jag i Swedbanks seminarium ”Oro i världen – välfärd i Sverige” som kom att handla om vilka avgörande samhällsutmaningar som vi måste ta tag i för att förnya och förbättra Sverige. Ungdomsarbetslösheten, integrationen, tillväxt i hela landet var några av seminariets teman, som alla också står högt på min och Centerpartiets politiska agenda. Viktigt och angeläget!
Samma dag deltog jag i ett av IT- och telekomföretagens seminarier och beskrev min vision för hur vi med hjälp av smart använd IT kan få en bättre skola som lär våra barn mer, en bättre, säkrare och mer patientfokuserad vård och hur it kan hjälpa oss att minska våra ekologiska fotavtryck. Bland mycket annat.
I onsdags hade jag förmånen att vara med på Microsofts seminarium om IT i skolan ”Utbildning för alla? Så skapar vi innanförskap i skolan.”, där också vicerektorn för den brittiska skolan New Line Learning deltog och berättade om hur de med smart IT hade förbättrat uppföljningen i skolan och därmed kunnat hjälpa många unga elever som tidigare legat långt efter att komma i kapp och förbättra sina studieresultat. Jag lanserade min idé om en nollvision mot ofullständiga betyg, och att vi borde tillsätta en slags ”haverikommission” varje gång en elev går ut skolan med ofullständiga betyg, för att lära oss vad som gick fel och vad som kunde ha gjorts annorlunda. Och dessutom satsa på tidiga och återkommande uppföljningar av elevers resultat. Det vet vi är en nyckel för att alla elever ska kunna få det stöd de behöver för att få tillräckliga kunskaper med sig från skolan.
Torsdagen var Centerpartiets dag och därtill som vanligt dagen för regeringssammanträde. Centerpartiets seminarium om Nybyggarlandet Sverige och en vision för ett öppet samhälle var både fullsatt och intressant. Och på eftermiddagen frågades jag ut på Bloggplats H12 och senare också av Niklas Svensson i Expressens Raka Svar. Två utfrågningar som spände över allt från partiledarspekulationer till it-politik och Centerpartiets förnyelse! Och kvällen bjöd på en otroligt bra avslutning från Maud, där hon i sitt sista Almedalstal gjorde ett slags politiskt testamente, summerade sin partiledartid och skickade angelägna passningar till sin efterträdare inte minst om viktiga värden som entreprenörskap, valfrihet och vikten av ett öppet och inkluderande samhälle, inte minst gentemot de människor som flytt eller flyttat till vårt land.
Dagen efter, på fredagen, avslutade jag min Almedalsvecka i riktigt proffsiga morgontalkshowen ”Godmorgon Almedalen” med diskussioner om Centerpartiets förnyelse, den Digitala Agendan och en hel del annat. Vill du se avsnittet i efterhand hittar du det här.
En spännande vecka, helt enkelt, som gett mig gott om ny energi inför förnyelsen av både Sverige och Centerpartiet!
0 Comments