Idag har vallagskommittén presenterat sitt slutbetänkande. I det har man bland annat föreslagit att regeringen borde gå vidare och genomföra försök med att rösta via Internet i valet 2018.
Som centerpartist och it-minister tycker jag att det är ett väldigt välkommet och intressant förslag. Idag använder allt fler av oss internet och smarta tekniska verktyg allt mer. På väldigt kort tid har internet bidragit till att stärka informations- och yttrandefriheten runt om i världen. I det läget borde också vi här i Sverige kunna använda de senaste decenniernas digitala revolution till att modernisera och förbättra möjligheten att delta i våra allmänna val, som ju är själva grunden för vår demokrati.
Om e-val görs på rätt sätt kan det spela väldigt stor roll. Då kan elektronisk röstning bidra till att öka tillgängligheten och valdeltagandet för alla, men kanske allra mest för dem som, av olika anledningar, idag kan ha svårt att ta sig till en vallokal. E-röstning kan både öka valdeltagandet och stärka legitimiteten för den demokratiska processen.
Sannolikt skulle e-val också kunna innebära att färre valsedlar skulle behöva ogiltigförklaras. Inte minst gör elektroniska system det möjligt att bygga in automatiska felkontroller, vilket gör att vi skulle kunna undvika sådana fel som man annars brukar hitta först vid röstmottagandet eller vid rösträkningen.
Och många av de förutsättningarna som krävs för att vi ska kunna pröva e-val finns redan idag. Allt fler använder internet, och allt fler vänjer sig nu snabbt vid att uträtta allt mer just där. Och vi har säkra system för att identifiera oss elektroniskt, med en smart telefon eller via en dator.
I flera andra länder har man redan prövat e-röstning och har erfarenheter som vi kan lära och inspireras av. I Norge har man testat e-val i ett antal kommuner, och ett land som Estland har sedan länge introducerat elektroniska val och är idag det land i hela Europa som kommit längst på det här området.
Självklart finns det utmaningar som vi måste lösa innan en e-röstningsmodell kan komma på plats. Det måste finnas ett säkert system som skyddar den personliga integriteten. Vi måste kunna garantera valhemligheten. Och vi måste klara it-säkerheten. Men allt detta är sådant som går att hantera och som vi framöver har alla möjligheter att hitta bra lösningar för.
Sveriges nya it-politiska mål, som jag och regeringen föreslog för Riksdagen och som Riksdagen sedan har beslutat om, innebär att vi ska vara bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. I den andan, och som ett av världens mest it-mogna länder, är det dags att Sverige på allvar också drar nytta av digitaliseringen för att ytterligare stärka demokratin.
Leave a Reply