Idag har vi i regeringen givit tillstånd Svenska Kraftnät tillstånd att bygga kraftledningen NordBalt. NordBalt kommer att bli en av världens största sjökablar och kommer gå mellan Nybro i Sverige och Klapedia i Litauen. Det är ett stort projekt, och när den är klar (i slutet av 2015) kommer den ha en kapacitet som nästan är i nivå med all den el som produceras i Sveriges största vattenkraftverk.
Varför byggs då en kabel som NordBalt, och vilken roll kommer den spela?
En viktig del i Centerpartiets och Alliansregeringens energipolitik är att skapa en allt mer integrerad elmarknad. Och sedan många år har vi numera allt mindre en ”svensk” och allt mer en nordisk elmarknad. Och det är bra för oss. För när vår elmarknad hänger samman med vår omvärld innebär det att valmöjligheterna för den som ska investera blir större, vilket gör investeringarna mer rationella och mer effektiva ur samhällssynpunkt. Samtidigt innebär en allt mer gemensam elmarknad att vi kan använda våra resurser bättre, och hjälpas åt när vi behöver det. Norsk vattenkraft kan stötta svensk vindkraftsel när det inte blåser. Svensk koldioxidfri el kan exporteras till andra som behöver mer av det. Och våra grannar kan bidra med mer el de år vi har lite vatten i vattenmagasinen eller om kärnkraften inte levererar som den ska. Och i ett gemensamt system kan vi mycket bättre hjälpas åt att hantera variationer mellan dag och natt, och mellan vinter och sommar.
Men allra mest innebär en mer integrerad och sammanhängande elmarknad att vi stärker vår försörjningstrygghet. Även om vi i Sverige den här vintern har haft en bra elsituation, med gott om el och låga elpriser, så har vi andra år varit beroende av att kunna importera el, när kärnkraften stått stilla eller när det varit extra kallt. En förutsättning för att vi ska kunna göra det är förstås att vi har kablar som binder ihop våra elsystem och som gör det möjligt att handla och hjälpas åt över våra nationella gränser. Att vi har gjort det valet och har den möjligheten är bra – för vår konkurrenskraft, för våra företag och för tryggheten för oss elkonsumenter.
Samma behov har våra baltiska grannar på andra sidan Östersjön, men med den viktiga skillnaden att de baltiska staterna i dagsläget är väldigt beroende av fossila bränslen från Ryssland för att klara sin energiförsörjning. För dem är det helt centralt att hitta andra vägar att möta endel av sina energibehov och stärka sin försörjningstrygghet.
Av alla dessa skäl är det väldigt bra att vi i den svenska regeringen, liksom tidigare den litauiska, nu är klar med vår tillståndsprövning av NordBalt och att vi idag kunde ge klartecken till att börja bygga den. När NordBalt är klar kommer den betyda väldigt mycket både för att binda samman det baltiska och det nordiska elnätet, och för att stärka försörjningstryggheten i både Sverige och Baltikum.
0 Comments