På Hotel Fairmont i San Francisco visste jublet inga gränser när den demokratiska senatorn Dianne Feinstein igår kväll, strax efter klockan åtta, klev upp på scenen och bekräftade tv-kanalernas rapporter. Det blir ”four more years” för Barack Obama i Vita huset!
Efter oräkneliga opinionsundersökningar, vallokalsundersökningar och fria spekulationer så blåste valvinden igår tillbaka Barack Obama till Vita huset. Gott så. Det är verkligen där han hör hemma också de kommande fyra åren. Han är den förste presidenten sedan Franklin Roosevelt som lyckats bli omvald i ett så allvarligt ekonomiskt läge som det USA nu befinner sig i. Och den här gången var det framför allt kvinnorna, de yngre och USA:s många minoritetsgrupper som bar honom tillbaka till presidentmakten, och som samtidigt säkrade att demokraterna har ett grepp om senaten.
Att vara på plats och själv få följa crescendot på en lång amerikansk valrörelse är onekligen speciellt. Nu är jag ju verkligen inte obekant med valvakor och de känslor som ligger i luften då – jag har ju varit med om många sådana genom åren – men den tradition och politiska kultur som amerikanarna utvecklat låter sig inte jämföras med något annat. Och det gäller också det amerikanska valsystemet i sig. Eller som senator Dianne Feinsteins man sa till mig: ”Om du lyckas förstå hur det går till så kan du väl förklara för mig”.
Och han har ändå studerat systemet på nära håll ett tag. Igår valdes hans hustru, den 79-åriga Dianne Feinstein, med god marginal om till senaten för en fjärde fyraårsperiod. Det var också Dianne Feinstein som skötte installationen för fyra år sedan när Barack Obama svors in som president. Att hennes lycka var dubbel på Hotel Fairmont i går kväll gick inte att ta miste på.
Att Barack Obama fortsätter som USA:s president innebär att det finns goda möjligheter för en mer framtidsinriktad energipolitik. Att han i nattens tacktal tog upp klimatförändringarna som en stor utmaning var en mycket bra signal som jag verkligen välkomnar. Det gör att det finns hopp om en mer offensiv amerikansk politik. Världen behöver ett miljöprogressivt USA – både som en handlingskraftig spelare i det globala klimatsamarbetet och som pådrivare för att ställa om till ett hållbart energisystem.
USA står för ungefär 22 procent av världens samlade oljekonsumtion. Om de bestämde sig för att minska användningen av fossila bränslen skulle världens omställning till ett hållbart energisystem naturligtvis gå mycket fortare. Under sin andra mandatperiod gäller det att Obama nu tydligt börjar leverera i den riktningen. Och förutsättningarna för det finns. För historien visar ju att amerikanska presidenter ofta lyckats åstadkomma betydligt mer under sin andra period i Vita huset än under den första. Kanske beror det på att det ibland kan vara lättare för den som ändå inte kan omväljas att med kraft göra det som är det rätta. Jag hoppas att det kommer gäller även för Barack Obama.
Leave a Reply