Anna-Karin Hatt. Foto: Henrik Ishihara

H

ej, och välkommen till min blogg! Du har hamnat hos Anna-Karin Hatt, en 42-årig trebarnsmamma som bor i Älvsjö och som sedan 2011 är andre vice partiledare för Centerpartiet. Under mandatperioden 2010-2014 var jag it- och energiminister för Centerpartiet i Alliansregeringen. Tack vare de plattformarna har jag haft och har chansen att få vara med och genomföra det som är viktigt för Centerpartiet och för mig – att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle, att se till så att varenda människa får chansen att utvecklas utifrån sina förutsättningar, oavsett hur de förutsättningarna ser ut, och att se till så att hela landet får både bredband och mobiltelefoni i världsklass. Några av de frågor jag brinner allra mest för är att ersätta allt mer fossil energi med allt mer förnybar, att påskynda bredbands- och mobilnätsutbyggnaden och att använda mer smart it i skolan.

Politiken är en av flera strängar på min lyra. I grunden är jag statsvetare med inriktning mot konfliktlösning och internationella relationer och förutom mina år som minister har jag bland annat jobbat som ledarskribent, stabschef, statssekreterare och VD.

Ska man kunna prestera på topp, och fatta bra beslut, behöver man vara en hel människa och ha balans i livet. Jag är rädd om den balansen – mellan mina spännande uppdrag och min fina familj, mellan intensiva arbetspass och ledig tid. Den tid jag är ledig tillbringar jag helst med mina tre underbara barn – Ida, som är 17, Irma som är 12 och lille Anton som med stormsteg är på väg mot 4. När jag vill koppla av drar jag gärna på mig trädgårdskläderna och sticker händerna i jorden och gräver och planterar. Men jag lagar också gärna mat – ofta och mycket! – och tar mer än gärna en löptur i skogen. Kan jag vara ledig flera dagar i sträck åker jag och barnen hem till min barndomsby Mosshult, på gränsen mellan Småland och Halland.

Jag vill att vi ska satsa ännu mer på att ge fler unga och fler invandrade jobb och att det ska bli lättare och billigare att anställa, framför allt för jobbskaparna i de små företagen. Sverige ska ha världens grönaste städer och världens modernaste landsbygd.

Jag drivs av en obändig tilltro till människors förmåga: att skapa, att välja, att fatta egna beslut. Av en stark tro på att vi vill och förmår ta ansvar för oss själva, samtidigt som vi månar om varandra. Jag är en grön socialliberal som var jag än befinner mig drivs av viljan att försvara den enskildes rätt att bestämma över sig själv och vår självklara rätt att bli tagna på allvar.

Vill du veta mer om mig, och om Centerpartiets politik, kan du läsa vidare på Centerpartiets hemsida.  Här hittar du mitt CV. Och fler av mina drivkrafter hittar du här:

[catlist id=52 numberposts=20]