1101 skäl till att framtiden finns i Norrbotten

Anna-Karin Hatt tillsammans med förra Centerpartiledaren Maud Olofsson som har följt projektet sedan det startade

Anna-Karin Hatt tillsammans med förra Centerpartiledaren Maud Olofsson som har följt projektet sedan det startade

Det finns ett ordspråk som säger att när det blåser upp till storm så bygger vissa vindskydd medan andra bygger väderkvarnar. Bättre representanter för de som gör det senare än de människor jag träffade i Markbygden utanför Piteå igår kan man nog inte hitta. För i en bygd som länge varit känd som ett ”blåshål” håller nu en av världens största landbaserade vindkraftsparker, med tillstånd att bygga upp till 1101 verk till år 2023, på att byggas.

Fullt utbyggd kommer Markbygdens vindkraftspark ge oss 8-12 TWh grön förnybar el, varje år. Det är lika mycket som all den el som alla hushåll och alla företag i hela Piteå kommun behöver under åtta år. Och samtidigt som vi får mer förnybar el, så skapar denna satsning en långsiktig grön tillväxt som ger fler människor chansen att jobba och bo, i Piteå kommun.

Självfallet är det oerhört stimulerande att få vara med en dag som igår, när det symboliska och viktiga första spadtaget för utbyggnaden av den första etappen i Markbygden togs, och när Norrbotten i praktisk handling visar vad den gröna energiomställningen innebär. Om detta handlade mitt invigningstal och den debattartikel som NSD och Piteå-Tidningen publicerade igår. På plats rapporterade bland annat Svt Nordnytt, Norrbotten-Kuriren, Sveriges Radio och Norrbotten24.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *