Idag har jag inledningstalat på Svensk Fjärrvärmes årsmöte i Uppsala, en organisation som nyligen antog en ny, talande vision: ”Vi värmer varandra med återvunnen energi.” Och den visionen säger en hel del om vad fjärrvärmen idag handlar om. För en av de saker som bidragit mycket till den hållbara resa som vi i Sverige gjort de senaste 40 åren är bränslebytet hos fjärrvärmeföretagen, där kommuner och företag ersatt miljöskadliga fossila bränslen med förnybara. Dit hör kraftvärmeverket i Uppsala, som förser nästan 90 procent av alla hushåll i centrala Uppsala med värme, och som är ett tydligt exempel på hur fjärrvärmebranschen gått från olja och fossila bränslen till att utvinna energi ur avfall.
Liksom flera andra kraftvärmeverk runt om i landet tar Uppsala nu ytterligare steg och till 2018 kommer de ersätta det befintliga kraftvärmeverket med ett nytt, som eldas med biobränsle. En investering som kommer minska koldioxidutsläppen från Uppsala kommun med cirka en tredjedel, vilket är en så stor sänkning att Uppsala kommer att behöva höja sitt redan ambitiösa mål om att minska klimatutsläppen med 45 procent till år 2020.
Samtidigt finns det mer att göra, också när det gäller fjärrvärmen. Vi behöver se till så att konkurrensen på fjärrvärmemarknaden funkar bättre, vi behöver se till så att fjärrvärmekundernas ställning blir starkare och vi behöver se till att vi kan öka den svenska miljöteknikexporten.
För att stärka förtroendet för fjärrvärmen, och konsumentens ställning, gav jag och regeringen förra året Energimarknadsinspektionen i uppdrag att ta fram en modell för prisförändringsprövning och en likabehandlingsprincip. Syftet med de förändringarna är att fjärrvärmebranschen också framöver ska vara konkurrenskraftig jämfört med andra alternativ och uppvärmningsformer. Mitt mål är att kunna överlämna en proposition om dessa frågor till riksdagen i mars nästa år.
Sveriges viktiga uppgift är att fortsätta bygga vidare på den hållbara resa vi har gjort de senaste årtiondena. I det ingår fjärrvärmen. Det finns goda förutsättningar för att fjärrvärmebranschen också framöver kan vara en ledande aktör i energiomställningen – för klimatet, för nya jobb för ett hållbart samhälle.
Leave a Reply