Att leva som man lär

Idag var jag på ett informellt ministermöte i Paris. Innan dess hade jag varit i EU-nämnden i Riksdagen för att förankra regeringens position inför nästa veckas ministerrådsmöte. Tanken var att jag skulle vara med på konferensen i Paris i ungefär en timma innan jag behövde bege mig till möte med statsrådskollegorna i Stockholm. Lite tight schema…

Såhär i efterhand kändes det faktiskt riktigt lyxigt att ena stunden kunna vara  i Paris på möte och sen kliva ut ur rummet och helt plötsligt vara i Stockholm. Magi? Njae, men tack vare modern teknik och en bra videolänk kunde jag vara med på ministermötet och representera Sverige – samtidigt som jag sparade på naturens resurser, i form av en tur och retur resa till Paris – och min egen tid. Att då och då ha sådana resfria möten är ett bra exempel på hur vi kan sätta it i människans tjänst.

Det informella ministermötet handlade om energifrågor och jag var keynote speaker. Mitt inlägg handlade om att vi i EU måste ta krafttag och visa politisk handlingskraft om vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen och därmed stoppa den globala uppvärmningen. För om vi inte tar krafttag här och nu för att nå tvågradersmålet så kommer den chansen att gå förlorad för all framtid. Och om vi ska lyckas med det, och samtidigt skapa ett långsiktigt hållbart energisystem, då är det viktigt att vi fortsätter satsa på att bygga ut den förnybara energin.

Så, när jag summerar min dag idag kan jag konstatera att jag lyckats vara i Riksdagens EU-nämnd, på informellt ministermöte i Paris, på möte med statsrådskollegor och i slutet av dagen talare på Nordiska Centerungdomens Förbunds toppmöte. Allt tack vare en modern videolänk. Allt möjligt om man tänker lite klimatsmart och effektivt :)

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *