Under vintern och våren har jag lett Centerpartiets förnyelsegrupp för hållbar tillväxt i hela landet. Idag skriver jag och Carina Zetterström, som också ingår i gruppen, på DI debatt om vikten av väsentligt bättre villkor för småföretag för att hela Sverige ska kunna växa och utvecklas:
Under förra året var ökningen av antalet nya företag den största på femton år och antalet kvinnor som startar och driver företag är rekordstort. Småföretagen är Sveriges tillväxtmotor och står för allt fler nya jobb. Under den senaste mandatperioden ökade antalet företag med upp till fyra anställda med nästan 20 procent. Det motsvarar nästan en tredjedel av alla de jobb som skapades under den perioden. Men de goda siffrorna innebär inte att det saknas utmaningar. Tvärtom. Många småföretagare upplever fortfarande att det är för dyrt att anställa. Bara en knapp tredjedel av företagen startas av kvinnor. Många små företag lyckas inte heller växa till livskraftiga medelstora företag. Och vi vet att många företagare står inför en generationsväxling.
Med rätt åtgärder kan ännu fler företag och jobb skapas. Centerpartiet ska fortsätta att vara Sveriges småföretagarparti genom att förbättra villkoren och stärka drivkrafterna hos företagarna. Därför har vi, som har i uppdrag att leda förnyelsen av Centerpartiets politik för hållbar tillväxt i hela landet, ett särskilt fokus på landets alla småföretagare. Vi kommer att föreslå partistämman i Åre att fatta beslut om att:
- Sänka arbetsgivaravgiften för småföretag. Regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften med ungefär 30 miljarder kronor. Vi vill fortsätta på den vägen och prioritera en fortsatt generell nedsättning av arbetsgivaravgifterna för småföretag.
- Avskaffa ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Dagens sjuklöneregler försvårar för personer med lång sjukdomshistoria att få anställning och sjuklönen slår hårdare ju mindre företagen är. En färsk undersökning från Skop visar att vart sjätte företag avstått från att anställa en person på grund av sjuklönereglerna vid ett eller flera tillfällen. Detta vill vi ändra på genom att slopa företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan.
- Förkorta karenstiden för företagare. Under förra mandatperioden genomförde regeringen en omfattande reform av den sociala tryggheten för företagare. Men många företagare upplever att dagens karenstid är för lång och skapar inlåsningseffekter. Därför vill vi att företagaren själv ska kunna välja en karenstid som skapar en flexibilitet som leder till en större trygghet för företagaren.
- Underlätta generationsskifte. Av åldersskäl kommer cirka sex av tio företagare att lämna över ägandet av sitt företag under de närmaste tio åren. En företagare som vill dra sig tillbaka står ofta inför valet att låta barnen ta över företaget eller att sälja till utomstående. Om verksamheten säljs till utomstående får vinsten efter fem år tas ut och beskattas som kapitalinkomst, vilket reglerna inte medger om det är frågan om avyttring till närstående. Vem man väljer att sälja sitt företag till ska inte påverkas av vilka skatteeffekter som uppkommer. Därför vill vi göra beskattningen av så kallade 3:12-bolag neutral.
- Se över lagstiftningen om offentlig upphandling, LOU. I stället för att vara ett modernt upphandlingsregelverk missgynnas små och medelstora företag. För en neutral och effektiv konkurrens bör LOU ändras så att en upphandlande myndighet inte får använda ramavtal på otillbörligt sätt. Det innebär att upphandlingsunderlag måste utformas med fokus på inriktning och värdegrund och inte enbart på pris. Detta ger småföretag, inte minst många företag inom de gröna näringarna, och idéburna organisationer bättre möjlighet att vinna upphandlingar.
- Öka tillgången på kapital. Många av dagens kapitaltillgångar är låsta i gamla system. Fler företag kan starta och växa genom eget och externt kapital. Vi vill införa ett riskkapitalavdrag för privatpersoner och aktiebolag som investerar direkt i tillväxtföretag, för att öka tillgången till kapital i tidiga utvecklingsskeden.
Leave a Reply