Därför får kvinnor ta plats i Centerpartiet

Idag skriver TT om att Centerpartiet är det parti som i särklass är bäst på att släppa fram kvinnor och ge kvinnor ansvar på ledande positioner. Några av de som intervjuas är några viktiga förklaringar på spåret, men om man på allvar ska förstå varför det varit och är möjligt så är bilden bredare än så:
Centerpartiet har Sveriges största politiska kvinnoförbund – Centerkvinnorna – som  har haft en bred och stark bas ända sedan bildandet. Betydelsen av CK är stor, både för Centerpartiet och för samhället. Centerpartiet har helt enkelt inte kunnat runda sitt starka kvinnoförbund. Och kvinnoförbundet har haft en stark roll i Sverige, till en början på landsbygden men sedan också långt bredare. Under 30-talet arrangerade t.ex. CK utbildningar för kvinnor på landsbygden i en omfattning som var betydligt större än exempelvis Fogelstadgruppen.

Det arbete som Centerkvinnorna gjorde i början av 1970-talet, då de mycket strategiskt och lite hemlighetsfullt utbildade kvinnor i nomineringsteknik runt om i landet gjorde att Centerkvinnor runt om i landet kunde driva på för att kvinnor åtminstone skulle stå på andra plats. Efter Centerpartiets succéval på 70-talet kom sedan många av dem in i Riksdagen.

När Thorbjörn Fälldin blev statsminister lyfte han in flera av de kvinnor som kommit in i Riksdagen i den borgerliga regeringen. Därmed skapades starka förebilder också för andra kvinnor. Karin Söder blev den första kvinnan som utrikesminister. Hennes roll som förebild för många andra kvinnor, i Centerpartiet och utanför, tycker jag har underskattats.

Att statsvetare tror att Centerpartiets många ledande kvinnor är en slump visar på att vi i Centerpartiet har en hemläxa att göra. Arbetarrörelsen har varit bra på att teckna sin kvinnohistoria, vilket gör att mycket kvinnohistoria handlar om arbetarrörelsens kvinnors initiativ och det som hände i städerna. Landsbygdens kvinnors arbete för kvinnors självständighet och frigörelse och Centerrörelsens roll är däremot inte dokumenterad på samma sätt. Det är ett faktum som Centerpartiet och Centerkvinnorna bör göra något åt.

 

Ps. Vill du lära dig mer om de kvinnor som gått före i Centerpartiet? Läs i så fall boken ”Kvinnor som gjort skillnad – centerrörelsens pionjärer”, som innehåller ett antal porträtt över framstående kvinnor inom centerrörelsen , men också viktig kvinnohistoria. Ds.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *