Ett nytt globalt energilandskap

Anna-Karin Hatt överlämnar Nordstjärneorden till Dr Faith Birol, chefsekonom för den internationella energiorganisationen IEA.[/

Anna-Karin Hatt överlämnar Nordstjärneorden till Dr Faith Birol, chefsekonom för den internationella energiorganisationen IEA.

Idag hade jag äran att ägna en stor del av dagen åt att, tillsammans med den Internationella energiorganisationen IEAs chefsekonoom Dr. Fatih Birol lansera årets upplaga av World Energy Outlook i Sverige. Det gjorde vi dels på Dagens Industris energikonferens i förmiddags, och dels på ett välbesökt seminarium på Riksdagen under eftermiddagen.

Varje gång jag får chansen att lyssna på Fatih Birol är det lika intressant och givande. För Fatih Birol och IEA har imponerande och djupa insikter i hur den globala energivärlden ser ut och fungerar. Och Fatih har dessutom en enastående förmåga att förklara dessa, ofta komplexa skeden och samband, på ett väldigt begripligt sätt. Och ganska ofta sticker han ut hakan och för fram tydliga, men väl underbyggda, åsikter och beskriver tankeväckande scenarier för framtiden.

Tack vare Fatih har IEA de senaste åren tagit en tydlig ledarroll när det gäller att driva frågor som handlar om att  kombinera stärkt konkurrenskraft med ett tydligt klimatarbete. I centrum för det ledarskapet finns den insikt som Fatih underströk flera gånger idag, nämligen att vi alla skulle bli förlorare om världen inte skulle klara av att ta sig samman och göra det som behöver göras för att hejda den globala uppvärmningen.

Vi svenskar är inte särskilt mycket för att skryta eller berömma oss själva, och det kan många gånger vara ganska bra. Men just därför är det ibland också bra när omvärlden tittar på Sverige och kommer med sina omdömen om det vi gjort och gör. Och på det temat är det förstås väldigt glädjande att Fatih Birol idag flera gånger återkom till att vi i  Sverige har kommit långt i vår omställning till ett hållbart energisystem, och att det enligt hans mening spelar stor roll att vi de senaste åren tagit en så tydlig roll i att, i internationella diskussioner som de som vi energiministrar hade alldeles nyss  vid energiministermötet i IEA, driva på konsekvent driva klimatfrågan och tydligt stå upp för idén att starka klimat- och hållbarhetsambitioner faktiskt kan gå hand i hand med hög och varaktig tillväxt.

Mitt på dagen idag hade jag dessutom äran att, å kungens vägnar, få överlämna Nordstjärneorden till Dr. Fatih Birol, en utmärkelse som han får  för sitt enträgna arbete med att belysa såväl globala som regionala utmaningar på energiområdet. Och när jag överlämnade orden till honom på Turkiets ambassad i Stockholm fick jag chansen att tacka Birol för allt det viktiga arbete han gjort så långt, och all kunskap och inspiration som han delat med oss i Sverige, och uppmuntra honom att fortsätta i samma anda.

En av de saker som verkligen slagit mig det sista året – som när jag deltog på IEA:s energiministermöte i Paris för tre veckor sedan och vid många tillfällen innan dess – är att det finns ett enormt stort behov av goda förebilder och goda exempel är just nu. För när alltför många länder och alltför många politiska ledare runtom i världen, som ett resultat av den ekonomiska krisen, ställer sig frågan om det verkligen går att skapa hållbarhet och tillväxt på en och samman gång, så behövs det de som kan beskriva hur det kan göras. Det behövs goda exempel, som de vi i Sverige kan visa upp, på hur man kan kombinera hög tillväxt med omställning till ett hållbart samhälle och minskade koldioxidutsläpp. Det behövs goda exempel på hur vi kan öka andelen förnybart på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Och det behövs goda exempel på hur vi kan använda energin mycker mer effektivt än vi gör idag.

Om vi är med och visar upp de goda exemplen, och om vi tillsammans med andra lyckas hålla i så att klimatfrågan återkommer på det sätt den behöver göra på den internationella politiska agendan, så kan vi tillsammans med andra få saker att gå åt rätt håll. För med proaktiv planering, med tydliga politiska ramar och med smarta kostnandseffektiva styrmedel, så kan  vi se till så att varje öre som investeras i energisektorn blir  ett viktigt steg i utvecklingen till en hållbar energiframtid. Men då krävs kloka beslut och kloka beslutsfattare. Och ska vi  kunna fatta dessa kloka beslut så behövs det bra kunskap, bra prognoser och kloka rekommendationer.  Och när det gäller att förse oss med det kommer Dr. Fatih Birol och hans medarbetare på IEA ha en fortsatt väldigt viktig roll att spela.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *