Ny innovationstävling för att få fram ny svensk miljöteknik

Under rubriken ”Alla vinnare i tävling för smart miljöteknik” skriver jag idag i tidningen Ny Teknik om att regeringen nu fattat beslut om att satsa 16 miljoner kronor på en ny innovationstävling för att stimulera utvecklingen av ny svensk miljöteknik.

Den internationella marknaden för miljöteknik är en marknad som nu växer väldigt snabbt. Samtidigt ser vi hur efterfrågan på innovativa miljötekniklösningar här hemma i Sverige fortsätter öka. För många mindre företag är det viktigt att det finns bra möjligheter att kunna börja med att sälja sin produkt på hemmaplan, innan man tar4 klivet ut i den stora vida världen.

Den nya innovationstävling som vi nu satsar på är ett väldigt bra sätt att gynna och utveckla ny svensk miljöteknik. Varenda år genomför våra svenska myndigheter upphandlingar för sagolika 500 miljarder kronor. Om var och en av dem i sina upphandlingar ställde nya och mer långtgående miljökrav skulle de också den vägen kunna bidra till driva fram ny smart miljöteknik.

Nu får Vinnova regeringens uppdrag att anordna en miljötekniktävling, och genomföra ett antal konkreta innovationsupphandlingar inriktade på just miljöteknik. I uppdraget ingår också att Vinnova ska samla på sig mer kunskap om hur vi på bästa sätt kan använda innovationsupphandlingar och göra en bedömning av vilka effekter mer av innovationsupphandlingar kan få för miljöteknikområdet framöver.

Det här beslutet är en del av regeringens miljöteknikstrategi, en strategi som jag som har som mål att vi ska förbättra förutsättningarna för att svenska företag ska kunna exportera sina miljötekniklösningar. Totalt satsar vi 400 miljoner kronor på miljöteknikstrategin mellan 2011 och 2014. Mer av innovationsupphandlingar är en viktig del av det arbetet.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *