Roamingkostnaderna måste ner

Telekomministrarnas möte i Bryssel i tisdags var frågan om reglering av kostnader för mobilanvändning i utlandet, s.k. roaming, en av de viktigaste frågorna som var uppe för diskussion. Jag är helt övertygad om  att Europa kommer bli väsentligt starkare när den inre digitala marknaden kommer på plats. Men om våra medborgare och företagare inte vågar använda sina mobiler utomlands av rädsla för att drabbas av orimliga kostnader, då är steget till en inre digital marknad väldigt långt.

Som den liberal jag är hade jag helst sett att den här marknaden inte hade behövts regleras alls. Men här finns ett klassiskt marknadsmisslyckande. Som kund är det idag nästan omöjligt att veta om det är roamingoperatören i utlandet som tar hutlöst betalt, eller om det är ens egen.  På en vanlig marknad hade en kund kunnat gå till en billigare operatör, men här har det inte fungerat. Dock ska det sägas att Telia i Sverige har gått före och erbjudit betydligt bättre villkor än många av sina svenska och europeiska konkurrenter.

På ministerrådsmötet  lyfte jag fram att Europas  mobiloperatörer faktiskt skulle vinna på en situation där människor inte behöver vara oroliga för att använda sina mobiltelefoner när man är på semester eller affärsresa. Jag lyfte också fram att många företag idag bygger sin verksamhet runt tjänster som använder trådlöst internet och smartphones, och att höga roamingpriser är ett allvarligt hinder för dem i deras strävan att vara verksamma på hela EU:s inre marknad.

Eftersom operatörerna självmant inte sett till att sänka kostnaderna för tal, sms och datatrafik när man reser i Europa så välkomnar jag och regeringen det förslag som EU-kommissionen nu har lagt till ny roamingförordning. Det innebär i korthet:

1) Att den nu gällande förordningen får ett nytt slutdatum, 2022, vilket innebär att den nuvarande regleringen som idag finns på slutkundsnivå för röstsamtal och sms blir kvar och att pristaket för dessa successivt sänks.

2) Att en ny reglering på slutkundsnivå av datatrafik inför, med ett maximalt pristak för vad operatörerna får ta ut, som gradvis sänks år för år.

3) Att möjligheter öppnas för speciella roamingoperatörer, vilket innebär att man kan ringa med sin vanliga operatör hemma men en annan operatör utomlands och därmed pressa priserna. Förhoppningen är att detta ska leda till att fler operatörer kan komma in och konkurrera med lägre priser.

Efter mötet blev jag intervjuad om detta av Nyhetsbyrån Direkt,  Europaportalen och i P3:

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *