Svenska företag har inte råd att välja bort jämställdhet

På vägen till departementet i morse läste jag ett väldigt intressant och lovande initiativ på Dagens Industris debattsida. Där framgår det att tio av Sveriges allra tyngsta företagsledare tillsammans bestämt sig för att, väldigt konkret och med stor handlingskraft, bryta den rådande kvoteringen av män in till näringslivets toppositioner. Med motivet att öka sin lönsamhet och stärka sin konkurrenskraft.

De företagsledare som idag skriver på DI debatt verkar ha insett att deras nuvarande väg inte håller. Att företagen, när kvinnor av olika anledningar sorteras ut på karriärstegen, faktiskt dränerar sina egna möjligheter att få bästa möjliga lönsamhet. För när en persons kön blir viktigare än personens kompetens har det hittills nästan alltid varit så att det blir ett antal män som blir vinnare, men företaget som helhet som står som förlorare. Och därmed också Sverige som  land.

Och därför har nu ledande företrädare för Ericsson, Ikea, H&M, Saab, Sandvik, Scania, SEB, SPP, SSAB och Volvo bestämt sig för att agera. Tillsammans startar de nu projektet ”Battle of numbers” som handlar om att få fler kvinnor att nå operativa chefspositioner (och därmed vara valbara till ledningsgrupper och styrelser). Rent konkret ska varje företag utse tio kvinnor som ska agera interna konsulter. De ska titta på hur chefsroller är utformade, vilka incitament- och belöningssystem som råder, hur karriärvägarna ser ut, hur man inom den egna organisationen omnämner och lyfter fram kvinnliga förebilder, vilken syn man har på föräldraskap och så vidare. Därefter ska de tio företagen dela erfarenheter med varandra för att sedan tillsammans utarbeta effektiva metoder och strategier. Slutsatser och erfarenheter från det kommande projektåret kommer presenteras om ett år, vilket innebär att de har ett tydligt mål och en tydlig deadline, vilket är avgörande för att lyckas med sådana här arbeten.

Det här är ett initiativ som lovar väldigt gott. Att tio av Sveriges toppchefer nu vill ta sitt ansvar för att bryta den mycket sneda maktfördelningen inom svenskt näringsliv är minst sagt viktigt. Jag kommer följa deras arbete så noga jag kan, och önskar att fler företag – inte minst på it- och energiområdena – kommer vilja följa i deras fotspår och göra ännu mer. För svenska företag, och vi Sverige, har inte råd att välja bort jämställdhet i näringslivet.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *