Tidigt igår morse tog jag flyget (som vi, ja, självklart klimatkompenserar för) till Blekinge för att inviga det nya, toppmoderna kraftvärmeverket i Bubbetorp, utanför Karlskrona. Tack vare ett mycket långsiktigt arbete, med en framsynt kommunledning och en väldigt drivande styrelse och ledning i kommunens affärsverk har man nu lyckats få på plats den största miljöteknikinvesteringen någonsin i Karlskrona. Med det nya kraftvärmeverket – som kostat 700 miljoner kronor att bygga – är Karlskronaborna nu garanterade mycket miljövänlig fjärrvärme och mycket klimatsmart förnybar el – för många, många år framöver.
Det är den här sortens kloka lokala beslut som behövs för att vi ska kunna lösa den globala klimatutmaningen. För ingenstans är det så tydligt som på energiområdet att det globala och det lokala faktiskt hör ihop.
När jag invigningstalade i Bubbetorp igår valde jag att börja i det faktum att vi, varje morgon när vi vaknar, vaknar upp till en ny dag där jordens medeltemperatur fortsätter stiga, på grund av världens ständigt ökande utsläpp av koldioxid. Trots att världen borde veta bättre eldar vi olja, kol och gas som aldrig förr. 80 procent av världens samlade energianvändning är fortfarande fossil. Och användningen av fossila bränslen fortsätter snabbt öka.
Det innebär att klimatfrågan , mer än något annat, är en energifråga. En fråga om hur mycket energi vi använder, men också om vilken sorts energi vi använder.
Ibland kanske någon frågar sig hur stor skillnad vi i Sverige, som bara står för någon promille av jordens samlade koldioxidutsläpp, kan göra? Vilken roll det egentligen spelar att vi gör allt vi kan, här och nu?
Min fasta övertygelse är att det spelar väldigt stor roll – långt större än vi själva tror – vad vi gör här och nu.
Att vi i Sverige begränsar vår egen påverkan på miljö och klimat på rätt sätt spelar enormt stor roll för att vi ska kunna nå våra ambitiösa mål och för att vi ska ta vårt klimatansvar. Men det gör inte bara skillnad för oss. Det blir också ett gott exempel för andra att ta efter. Vi kan – i praktiken – ge andra verktyg att göra samma omställning till ett hållbart samhälle som vi själva nu gör och måste göra.
Genom att bli riktigt duktiga på att utveckla framtidens energieffektiva och hållbara teknik, kan vårt kunnande stödja t.ex. utvecklingen av bussar drivna på biogas i Indien eller förse kinesiska ingenjörer med redskap för att bygga hållbara kinesiska mångmiljonstäder.
Så det vi bestämmer oss för att göra, här och nu, spelar stor roll för Sverige. Men det spelar också stor roll för världen.
Den snabba utbyggnad av det förnybara som nu sker i vårt land (bara sedan 2006 har t.ex. produktionen av förnybar el vuxit med 50% och vi har snart 50% förnybart i hela energisystemet) är en del av en väldigt lång och stolt svensk tradition. På bara några årtionden har vi lyckats gå från ett samhälle som nästan helt och hållet byggde på fossil energi, till ett samhälle där nästan hälften av vår energi kommer från det förnybara. 1970 var 80 procent av den energi Sverige använde fossil. Idag är den siffran halverad. Det är helt makalöst!
Det vi behöver förmedla internationellt det är att det som skett och sker i Sverige inte har skett över en natt. Tvärtom. Vi har tagit steg för steg i utvecklingen mot ett hållbart energisystem. Det vi har varit med om, och det vi är med om, handlar mer om en pågående evolution – än om någon storslagen revolution.
Det är en evolution som bygger på att många goda krafter hjälps åt att dra åt rätt håll. Och igår togs ytterligare ett steg i detta evolutionens tecken.
Att tillverka el och värme på samma gång – i kraftvärmeverk – var något vi i Sverige på allvar började med på 80- och 90-talet. Sedan dess har kraftvärmen, som i början byggde på olja och kol, blivit allt grönare.
Idag är svensk kraftvärme grön, och bygger nästan helt och hållet på biobränslen och avfall. På att ta till vara spill från skogsindustrin och energiåtervinna hushållsavfall. Tack vare kraftvärmen använder vi idag samhällets resurser mer effektivt.
Det är en av förklaringarna till att varannan svensk idag bor i ett hus som värms med fjärrvärme. Och 40 procent av den värmen kommer från kraftvärmeverk , som också ger värdefull el. Hela 13 procent av Sveriges elbehov produceras idag i moderna kraftvärmeverk.
Jag är väldigt stolt över att vi har kommit såhär långt. Och jag ser framtiden an med tillförsikt. För även om utmaningarna är stora, så visar det att lösningar finns. Och att lösningarna ständigt utvecklas. Varje dag går energievolutionen framåt.
Och denna vår energievolution kan bli till hjälp för andra. För när länder samarbetar, när nya rön sprids, så kan det till slut bli till en riktig ”revolution”. Och det är då, när de stora länderna, de som både har stor makt, stor energikonsumtion och ett stort ansvar, det är när de börjar göra den gröna omställningen som länder som Sverige, som ligger i teknikens framkant, kommer bli vinnare.
Och det är genom att hitta lokala lösningar som den i Bubbetorp som vi kan bidra till att lösa globala utmaningar och göra verklig skillnad. Därför var gårdagens invigning inget mindre än en del av lösningen på den globala klimatutmaningen.
Om gårdagens invigning rapporterade både Sveriges Radio, TV4, SVT, och BLT Sydöstran.
Leave a Reply