Centerpartiets hållbarhetsfilosofi är ingen chic accessoar

Årets kommundagar i Centerpartiet har – som alltid – varit en härlig vitaminkick, för mig och för många andra. När vi snart åker hem härifrån lämnar vi efter tre härliga dygn av tydliga idéer, glada skratt och mycket fin gemenskap. Att på ett och samma ställe få träffa 600 engagerade och kunniga centerpartister, som varje dag ser till att förverkliga Centerpartiets idéer i kommuner, landsting och regioner, är helt fantastiskt.

Under en av programpunkterna igår eftermiddag fick jag, landsbygdsminister Eskil Erlandsson och miljöminister Lena Ek inleda varsinn workshop, på våra respektive områden. För dig som inte var på plats i Örebro, och lyssnade på min inledning, kan du läsa den lite längre ner.

Stort tack till alla som bidragit till att göra 2013 års kommundagar till riktigt inspirerande dagar!

Centervänner,

När jag står här och ser er, 600 duktiga centerpartister som leder, i kommuner och landsting, i regioner och riksdag, så tänker jag på en enda sak: mod. Ni tillsammans, och vi tillsammans, bildar ett modigt parti.

Ett modigt Centerparti som vågar gå före. Ett modigt Centerparti som vågar leda. Ett modigt parti som står upp för en långsiktigt hållbar politik, och som ser längre än till nästa opinionsmätning.

Centerpartiet är ett hållbart val i svensk politik. Vi har en jordnära, tydlig hållbarhetsfilosofi. Den är ingen chic accessoar för att piffa upp en annars grå politik. Den är äkta. Genuin. Och den kommer från hjärtat. Den handlar om att bruka utan att förbruka. Om att låta förorenaren få betala. Och att det ska vara lönsamt att vara miljövän. Det är ur den hållbarhetsfilosofin alla våra idéer växer. Och det behövs.

Det behövs när vi ska ställa om till ett hållbart samhälle. Det behövs när vi ska sluta använda ändliga resurser, och ta vara på det förnybara. Det behövs när vi ska ge alla människor, oavsett var vi bor, rätt till post som kommer i tid, till telefoni som fungerar och till snabbt bredband. Det är ju just därför som vi i Centerpartiet driver på i regeringen för att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Det är ju därför som vi fått både Alliansen och riksdagen att anta visionen om ett klimatneutralt Sverige till 2050.

Och det är ingen slump. För vi som samlas här idag representerar ett Centerparti som i 50 år varit med och tagit miljöansvar. De 50 åren ska vi matcha med ett lika starkt miljöengagemang de 50 år som kommer. Därför är vi de som kraftigt höjer satsningarna på grön energiforskning, och på biogas, solceller och vindkraft. Därför är det vi som ställer oss på den enskilde elkonsumentens sida, och tar fram verktyg så att alla kan göra medvetna, gröna val. Därför satsar vi en hel miljard på bredband på landsbygden, och försvarar människors självklara rätt till post och telefoni.

Och det Annie, Eskil, Lena och jag gör i regeringen, det hänger ju ihop med det ni gör runtom i landet. För när vi får regering och Riksdag att ställa sig bakom våra idéer, då tar ni som kommunala företrädare vid. När vi nationellt jobbar fram en Digital Agenda för Sverige, då ser Roland Karlsson till så att Ulricehamn tar fram en alldeles egen bredbandsstrategi. När vi nationellt driver fram en grön energiöverenskommelse, som får det förnybara att växa så det knakar, då tar Åke Carlsson i Uppvidinge vid och ser till så att de företag som vill investera i vindkraft får tidiga, tydliga besked. Och när Centerpartiet ser till så att regeringen ändrar skollagen, läroplanerna och kursplanerna för att ge alla barn rätt att få använda it i skolan, då tar allt fler av er vid. Då driver Elena Fridfelt i Ale på för att alla Ales elever ska få använda modern teknik.

Så hänger Centerpartiet, och vår hållbara politik, ihop. För vårt parti och våra idéer är byggda av starka gröna trådar, från det lokala till det nationella, och tillbaka till det lokala igen.

Så, Centervänner, jobbar ett parti som har en stark övertygelse. Så jobbar ett parti som kan och vill leda. Så jobbar vi tillsammans för att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *