En demokratins högtidsstund

Idag öppnas Riksmötet under högtidliga former. Först gudstjänst i Storkyrkan, som ger tillfälle att samla tankarna inför det kommande året, och sedan själva öppnandet i Plenisalen med tal av H.M. Konungen och statsministerns regeringsförklaring. För mig blir det första gången jag i egenskap av statsråd deltar i allt detta, som ju är en av demokratins högtidsstunder i Sverige.

När Fredrik Reinfeldt senare idag läser upp sin sjätte regeringsförklaring gör han det som statsminister för Sveriges kanske starkaste minoritetsregering genom tiderna. Bara ett par tusen röster saknades i valet förra hösten för att Alliansen på nytt skulle ha fått egen majoritet. Och det var en historisk sak som han, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund gjorde när de inte bara lyckades åstadkomma maktskiftet 2006, utan också lyckades bli återvalda och få förnyat förtroende i valet 2010.

När Riksmötet idag öppnas kan det ske mot bakgrund av att Sverige har en, jämfört med många andra länder, välskött ekonomi med ordning och reda i de offentliga finanserna och en regering och Riksdag som genom de senaste årens turbulens tagit vara på Sverige och våra intressen på tidvis stormiga ekonomiska hav.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *