En intressant och oroväckande dag

I fredags hade jag förmånen att få välkomna det internationella energiorganet IEA:s chefekonom Fatih Birol till Stockholm och Näringsdepartementet. Birol var i Sverige för att presentera IEA:s årliga rapport ”World Energy Outlook”. Rapporten i sig är en av de ledande och mest ambitiösa sammanställningarna av den tillgängliga statistiken och analysen på energiområdet.

Årets rapport är en skrämmande läsning. IEA pekar med kristallklar tydlighet på att fönstret för att möta klimatförändringarna håller på att stängas. Även med den snabba utvecklingen vi sett av förnybar energi de senaste åren så står kol, olja och naturgas för mer än 80 procent av vår globala energiförsörjning. Den globala energikonsumtionen spås dessutom öka i snabb takt framöver.

Med de investeringar som görs idag på energiområdet ”låser vi fast” utsläpp för många år framöver. Och det brådskar. Ändrar vi inte kurs nu, måste vi för att klara målet om max två graders global uppvärmning, måste vi se till så att alla, investeringar i industri och energi är helt koldioxidneutrala efter år 2017.

Trots de dramatiska siffrorna och prognoserna vill jag vara optimist. Vi ser att den förnybara energin inte bara slår rekord i tillväxt i såväl Sverige som globalt, utan den blir också allt billigare vilket borgar för en fortsatt ökning. När tekniken sprids globalt stärks klimatarbetet.

Detta var också några av budskapen som fredagen avrundades med när jag höll en bilateral överläggning och deltog i ett rundabordssamtal med den amerikanske energiministern och nobelpristagaren Steven Chu som var på Sverigebesök. Tillsammans med USA arbetar Sverige inom något vi kallar SAGA, Swedish American Green Alliance, där vi samarbetar inom forskning och utveckling kring bland annat hållbar stadsutveckling, bioenergi och smarta elnät. Ett annat samarbete, som initierats av Steven Chu, är Clean Energy Ministerial (CEM) där energiministrar i G20 länderna samarbetar för att stödja internationellt främjande av konkreta lösningar och utvecklade marknader för miljöteknik. Miljötekniksamarbetet mellan Sverige och USA är ett av de konkreta sätt som vi bedriver vårt klimatarbete och jag ser fram emot ett fortsatt bra arbete med USA, inom SAGA och CEM samarbetena.

Se även när jag intervjuas.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *