Ett digitalt handslag, för skolans skull

Ett traditionellt handslag mellan Anna-Karin hatt och SKL:s ordförande Anders Knape

Ett traditionellt handslag mellan Anna-Karin Hatt och SKL:s ordförande Anders Knape

I den digitala agendan för Sverige har regeringen och riksdagen slagit fast att Sverige ska vara bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Och arbetet med att nå det målet ger nu väldigt tydliga resultat. Idag får Sverige topplaceringar både när EU-kommissionen rankar medlemsländerna, och när organisationer som World Economic Forum, NSN Connectivity Scorecard och Web Index jämför hur it-mogna länder är.

Skälet till att vi placerar oss så högt är att många människor, byalag och företag runt om i landet nu arbetar hårt för att det tuffa svenska målet ska nås. Väldigt många företag och organisationer har t.ex. valt att bli det vi kallar för signatärer till den digitala agendan, vilket innebär att de förbinder sig att för egen räkning bidra till att Sverige ska bli ännu mer digitalt framstående. Bland alla dessa signatärer hittar vi Sveriges kommuner och landsting (SKL).

SKL är ju samarbetsorganisationen för alla kommuner och landsting i Sverige. Och därför är de väldigt viktiga. För när vi som medborgare har kontakt med det offentliga för att få den välfärd vi behöver eller ta vara på våra rättigheter eller fullgöra våra skyldigheter så är det ofta till sin kommun eller sitt landsting som man vänder sig. Så är det med barnens barnomsorg, ungdomarnas skola och den vardagliga vården. Det innebär förstås att vi, om vi verkligen ska kunna bli bäst i världen på digitalisering, måste se till så att alla kommuner och landsting i Sverige sätter de digitala frågorna högt på sin dagordning.

När vi i Alliansregeringen antog vår nya e-förvaltningsstrategi i december förra året (en strategi som syftar till att skapa en digitalt samverkande statsförvaltning) så slog vi fast målen om att vi ska skapa en enklare, öppnare och effektivare statsförvaltning. och det är mål som stämmer väl överens med de mål som SKL slagit fast i sin egen strategi för eSamhället.

Just därför att det så ofta är en kommun eller ett landsting som man som medborgare möter när man har med det offentliga att göra så är jag idag väldigt glad och stolt över att kunna presentera att jag nu å regeringens vägnar slutit en överenskommelse med SKL som ska göra Sverige mer digitalt, där SKL ska genomföra fyra viktiga saker:

  1. Arbeta med att främja digitaliseringen och fler områden i den digitala agendan
  2. Utarbeta ett ramverk för utvärdering och utveckling av digitaliseringen i skolor
  3. Etablera ett samverkansforum för skola och it
  4. Ta fram förslag på hur den digitala samverkan mellan kommunala och statliga myndigheter kan förbättras

Extra glad är jag för samverkansforumet för skola och it, som ska bli en mötesplats för dialog och samverkan mellan aktörer som har intresse av, och kan bidra till, att skolan använder digitaliseringens möjligheter på ett bra sätt, både i lärandet och för skolans administration. Forumet ska vara en plattform där aktörer tillsammans kan skapa konstruktiva lösningar som bidrar till att skolorna bättre kan nå de mål som finns i läroplanen när det gäller användning av modern teknik, men ska också bidra till att höja administrationens effektivitet.

Jag tror och hoppas att denna överenskommelse kommer leda till mycket tydliga resultat, både i skolan och i den offentliga administrationen!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *