Hattresan – dag 7, Falun

Dagens medlemsmöte i Falun blev ännu ett fullsatt möte, med intresserade medlemmar från hela Dalarna. Trots att jag tagit med mig gott om informationsmaterial tvingades jag konstatera att de sista som kom inte kunde få ett eget ex!

Det är härligt att höra den spännvidd som finns i centerrörelsen, och som märks på bredden i de frågor som medlemmarna ställer till mig. Det är alldeles uppenbart att så många längtar efter ett bredare Centerparti, som tar sig an också varma områden och har visioner bl.a. för skolan, välfärden och internationella frågor.

En av de frågor jag fick idag handlar om hur jag ser på det som nu händer i Europa. Och mitt svar på det är att jag är djupt bekymrad.

Vi har de senaste åren sett hur vi, gemensamt, agerar med en kobras snabbhet när små nyblivna medlemsstater i EU, länder som tidigare tillhörde öst- och centraleuropa, drabbas av ekonomisk kris och kör sina budgetar med underskott. Då är vi snabba att agera och att dra åt tumskruvarna rejält.

Men när andra, stora länder – inte sällan de som var med och bildade kol- och stålunionen när det begav sig – gör precis samma sak och missköter sina offentliga finanser och skjuter sina ekonomiska problem på kommande generationer då gör vi nästan ingenting.

Det är djupt omoraliskt att vi så tydligt behandlar medlemsländer i EU så olika. Vi måste få till en ordning där alla länder – oavsett storlek, och oavsett historia i det europeiska samarbetet – får följa samma regler och spela enligt samma regelverk.

Någon ordning måste det ändå vara, också i ett europeiskt samarbete.

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *