It’s time to act now

Paneldebatt på Clean Energy Ministerial i London

Avslutande paneldebatt på Clean Energy Ministerial i London tillsammans med den brittiska premiärministern David Cameron

Klimatförändringarna är en av mänsklighetens allra största utmaningar. Den känner inga gränser och är kanske det allra tydligaste exemplet på politikens globalisering. Och när utmaningarna är globala, så måste lösningarna också vara det.

Det har märkts i min kalender denna vecka. Det började med miljökonferensen Stockholm +40 i måndags och fortsatte med diskussioner om förnybar energi med den kinesiska delegation som, under den kinesiske premiärministerns ledning, besökte Sverige i tisdags. Direkt efter att statsministerns galamiddag för dem var över tog jag sista flyget för dagen till London för att igår och idag delta i Clean Energy Ministerial, ett samarbete mellan energiministrarna i världens tjugo största ekonomier – de så kallade G20-länderna – och de nordiska länderna (i egenskap av pionjärer och föregångare inom clean energy) för att diskutera hur vi ska kunna ställa om världens energisystem och klara klimatutmaningen. Tillsammans står de 23 länderna inom CEM för 80 procent att världens koldioxidutsläpp och 90 procent av de samlade satsningarna på clean energy. Här samlas med andra ord människor med stor makt att förändra.

Syftet med Clean Energy Ministerial är att främja internationellt samarbete och att få byta erfarenheter för att öka användningen av klimatvänlig energiteknik. Samarbetet handlar om allt från smarta elnät och elfordon till energieffektiva produkter.

Därför är det extra kul att kunna presentera konkreta resultat. Det gjorde jag igår när jag tillsammans med mina kollegor från Danmark, Kina och Förenade Arabemiraten lanserade nätverket ”The Global Sustainable Cities Network”. Det är ett initiativ för att främja förnybar energi och hållbar stadsutveckling, som är områden med enorm betydelse för klimatfrågan, och där Sverige och svenska städer ligger långt framme.

Idag väntade en annan angelägen fråga när jag fick chansen att inleda ett seminarium på temat kvinnor och energi. Att öka andelen kvinnor i energisektorn är viktigt inte minst i ett globalt perspektiv. I fattiga länder är det oftast kvinnor som drabbas värst av bristen på hållbara energilösningar.

I många av världens länder går till exempel mycket tid och kraft åt för kvinnor och barn att leta ved och hämta vatten till matlagning. Att ersätta traditionella, öppna och hälsofarliga eldar med matkokare är ett av många tydliga exempel på hur kampen för klimatet går hand i hand med kampen för ökad jämställdhet och förbättrade levnadsvillkor för alla.

Dagar som dessa i London bjuder på rika möjligheter att diskutera med kollegor världen över. Och det har varit många, rika givande samtal där den samlade känslan är att fler verkligen vill och förstår att vi måste göra mer om vi ska kunna möta klimatutmaningen. Eller, som min kollega USAs energiminister Steven Chu sa vid den avslutande presskonferensen:

It’s time to act. And it’s time to act now!

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *