May the Force be with you

Den här helgen kommer ett antal forskare, ICT-experter, programmerare och entreprenörer i Göteborg och på 50 andra orter över hela världen få vara med om något riktigt häftigt. För den 20-21 april arrangeras ”International Space Apps Challenge”, ett hackathon som i Sverige arrangeras av Almi i samarbete med amerikanska NASA.

Jag är en av de tusentals som vuxit upp med Star Wars, och som är en riktig Obi-Wan Kenobi- och Yoda-fan. Just det gör att det här hackathon:et känns extra spännande, och jag är glad att jag fått chansen att skicka en videohälsning från mig och regeringen till de som ska delta i den svenska delen i Göteborg.

Deras uppgift, den här helgen i Göteborg, är att tillsammans hitta nya lösningar som kan vara med och lösa viktiga globala samhällsproblem.  Uppgiften är att tänka nytt, och att tänka utanför ramarna. Och ska man göra det är det bra att få komma till en ny miljö, få träffa helt nya människor (och kanske dricka några flaskor Jolt-cola under tiden) så att man kan komma på lösningen på det där problemet som man själv och andra gått och funderat ganska länge på. Till sin hjälp kommer de ha inte bara varandra utan också massor av ny kunskap, och mängder av öppen data.

När de, och tusentals andra över hela världen, imorgon samlas för att dra igång sitt arbete så vill jag önska dem varmt lycka till. Jag hoppas att ni kommer ha kul. Men framför allt hoppas jag att ni kommer hitta många nya och oväntade lösningar, på både nya och på gamla utmaningar. Oavsett om de utmaningarna finns i rymden eller här ner på jorden.

Så, till alla er som ska delta i NASA Hackathon i Göteborg: varmt lycka till, eller som Obi-Wan Kenobi skulle ha sagt:

May the Force be with you!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *