Ny däckmärkning spar både pengar och miljö

Förra helgen blev för många däckbytarhelg, när den första riktiga frosten kom. Det kommer förmodligen också innebära lite mer uppmärksamhet kring den nya däckmärkning som träder i kraft den 1 november, nämligen den nya energimärkningen av däck.

Den nya märkningen av däck kommer bli lika tydlig och enkel som till exempel den befintliga märkningen av kylskåp. Och den nya däckmärkningen kommer spara både pengar och miljö.

Bra däck som till exempel har litet rullmotstånd kan nämligen betyda mycket för hur mycket bränsle en bil drar och därmed vilka utsläpp den orsakar. Med sådana däck kan en genomsnittlig komma att spara uppemot 1700 kronor per år i minskade bränslekostnader.

Den nya märkningen är gemensam för hela EU och förhandlades fram under det svenska ordförandeskapet 2009. Tyvärr kan man, under det halvår man är ordförandeland i EU, inte driva frågor som har ett särskilt nationellt intresse. Tyvärr innebär det att den nya märkningen från början täcker energieffektivitet, väggrepp och buller, men inte vinterväglag. Därför har Sverige efter att vårt ordförandeskap tog slut tagit initiativ till ett arbete för också inkludera snö- och isgrepp.

Många vet att ett bra sätt att spara bränsle är att regelbundet kolla lufttrycket i sina däck. Ett annat kommer framöver vara att kolla energimärkningen när man köper nyadäck. Och då kan man spara ännu mer! På sikt kan den nya märkningen komma att spara hela fem procent av Europas samlade bränsleförbrukning. Det gör den nya märkningen till ett enkelt, men viktigt, steg på väg till fossiloberoende transporter.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *