På Kungsholmen – i den digitala agendans tjänst

Anna-Karin Hatt på Kungsholmens Bibliotek i samband med Digidels Get online week

Anna-Karin Hatt på Kungsholmens Bibliotek.
Foto: Andia Ghafouri/Näringsdepartementet

 

När det gäller hur duktiga vi svenskar är på att använda internet ligger Sverige i topp internationellt. Så många som  nio av tio svenskar använder regelbundet internet , vilket är väldigt glädjande. Men samtidigt innebär det att var tionde svensk, av olika anledningar, väljer bort möjligheten att använda internetbank, kommunicera med barnbarn på deras egen arena eller handla billiga biljetter online. Det innebär att 1 av 10 svenskar ännu inte blivit digitalt delaktiga.

Jag har full förståelse för att det finns de som aldrig har varit digitalt uppkopplade, och att det kanske finns de som inte heller vill bli det. Men lika bestämd är jag på att alla som vill faktiskt ska få chansen att använda de möjligheter som digitaliseringen innebär. Jag är övertygad om att de allra flesta som får chansen att prova nätets och den digitala teknikens möjligheter, också kommer fram till att de vill vara med och lära sig mer om dem.

Ska vi kunna gå från 90 procent i internetanvändning till så nära 100 procent vi bara kan komma, måste vi alla hjälpas åt – från regeringen till kommuner och föreningar, liksom till det barnbarn som viker en del av sin fritid till att lära  farmor hur hon kan hitta sina favoritkakrecept på nätet.

Digidel är namnet på den kampanj som har som mål att ge ytterligare 500 000 svenskar chansen att använda Internet innan  2013. Idag hade jag chansen att besöka en av deras aktiviter på Kungsholmens bibliotek, och ett av de de arrangerar under ”Get online Week” – ett internationellt evenemang för att få fler människor i olika länder att bli digitalt delaktiga. På Kungsholmens bibliotek hade Seniornet bjudit in till datorverkstad, med pensionärer som hjälpte  varandra i en överfull lokal som formligen sjöd av aktivitet. När jag fick chansen att prata med deltagarna – den äldsta 84 år – slogs jag av hur  entusiastiska och besjälade de var av att antingen lära sig själva eller av att lära andra. Och det var helt uppenbart att för många av dem var mötet med nätet och den digitala världen en ögonöppnare till hur mycket enklare deras egen vardag skulle kunna vara, inte minst när räkningar kan betalas enkelt och avgiftsfritt över nätet.

Att dagens datorverkstad ägde rum just på ett bibliotek var ingen slump. För faktum är att många av de som varit digitalt utanför, och som tar kontakt med någon för att få komma in i delaktighet, ofta vänder sig till något av våra fantastiska bibliotek. De, liksom alla studieförbund, eldsjälar och frivilligorganisationer som Seniornet och pensionärsföreningarna, gör fantastiska insatser för att hjälpa fler äldre upptäcka den digitala världens möjligheter.

När man kommer från ett sådant möte och inte bara fått pröva att låna sin allra första lånebok på nätet, utan också fått träffa 84-åriga Templer Heisler Stade som berättade att ”jo, nog gick det lite långsamt ibland – hon är ju ändå 84 år – men nu hade hon lärt sig att mejla och chatta och höll kontakt med sina barnbarn via Skype”, så blir man varm i hjärtat av att tänka på vad it kan innebära när den är som bäst och när vi verkligen använder tekniken och sätter den i människans tjänst.

För mig var dagens besök på Kungsholmens bibliotek en mycket trevlig tillställning som gav fina intryck som jag tar med mig framöver. Varmt tack till Digidel för ert engagemang, och för att ni ordnade besöket idag!

 

Ps. Det finns oändligt många frivilliga som jobbar hårt för att öka den digitala delaktigheten, och som verkligen gör det på fantastiskt kreativa sätt. Några av dem finns i Seniornet Botkyrka där man nyss startat projektet PPP – ”PekPlattePensionärerna”. Seniornet Botkyrka har turen att kunna hålla till i en lokal som kommunen hjälpt dem till. Och på samma sätt har flera andra föreningar fått hjälp av kommuner och stadsdelsnämnder att få tillgång till lokaler där de kan vara. Att döma av dagens fullsatta lokal skulle Seniornet Kungsholmen kunna utbilda hur många pensionärer som helst i digital delaktighet. Men kruxet är att de har svårt med lokal. Om det är något man som kommun- eller stadsdelsnämndspolitiker skulle kunna göra om man vill hjälpa den digitala delaktigheten så är det att hjälpa frivilliga krafter som dessa och andra att få tag på en vettig lokal. Det, i sig, vore också ett bidrag till ökad digital delaktighet! Ds.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *