Sänkt skatt på egenproducerad förnybar el

It- och energiminister Anna-Karin Hatt tillsammans med Mårten och Camilla Eckedahl och vice ordförande i Svensk Solenergi Lars Hedström.

It- och energiminister Anna-Karin Hatt tillsammans med Mårten och Camilla Eckedahl och vice ordförande i Svensk Solenergi Lars Hedström.

En av mina och Centerpartiets deviser är att det ska löna sig att vara miljövänlig. Och just därför var det inte för inte som jag i förmiddags hälsade på hemma hos Mårten och Camilla Eckerdahl i Vistaberg i Huddinge. Mårten och Camilla är nämligen några av de villaägare som redan gjort slag i saken och satt upp solceller på sitt garagetak. Och det finns många som säger att de skulle kunna tänka sig att göra precis som dem. Enligt en alldeles färsk Sifoundersökning kan 8 av 10 svenska husägare tänka sig att sätta upp solpaneler på sitt tak.

Potentialen för solel i Sverige är stor, och den tekniska utvecklingen har gjort att det snabbt blivit allt mer lönsamt att satsa på solel också i vår nordliga del av världen, vilket bransföreningen Svensk Solenergi kunde berätta om i Huddinge idag.

Och allt fler börjar nu få upp ögonen för det. Vi ser att många vill ta del av det investeringsbidrag för solel som redan finns, och som vi från regeringens sida förlängde och fyllde på i fjol, ett investeringsbidrag som innebär att man kan få en betydande del av kostnaden för sin solcellsinvestering betald av staten. Och vi märker att allt fler frågar efter nya sätt att göra det ännu mer lönsamt med småskalig produktion av förnybar el.

Att göra det mer lönsamt att producera förnybar el är viktigt – för Centerpartiet, regeringen och för mig. Ända sedan jag tillträdde som energiminister för tre år sedan har jag sökt efter bra sätt att göra det mer lönsamt för enskilda att producera sin egen förnybara el. För det är tydligt att hittar v bra metoder för att göra det så kan Sveriges villaägare komma att spela en viktig roll i vårt arbete för att ställa om till ett mer hållbart energisystem.

Just därför har vi i Centerpartiet i årets budgetförhandlingar tydligt prioriterat en satsning på att göra det mer lönsamt att producera sin egen förnybara el. Och när jag idag beökte Mårten och Camilla tidigare idag kunde jag berätta att regeringen i den kommande budgeten nu kommer gå vidare med Nettodebiteringens huvudförslag och just sänka skatten för egenproducerad förnybar el. Ett besked som innebär att Mårtens och Camillas investering i solceller snart kommer att bli ännu mer lönsam.

Det jag och regeringen nu föreslår är sänkt skatt på egenproducerad förnybar el, i form av ett skatteavdrag. Vi utgår från den modell som Nettodebiteringsutredningen föreslog i sitt huvudförslag, men vi kommer göra den dubbelt så generös som den som de föreslog. Nyttjar man reformen fullt ut, och bygger en anlägging som kan producera 20 000 kWh/år (vilket är taket för hur mycket man får dra av) så kommer man kunna dra av upp till 12 000 kronor/år på skatten varje år (avdragets storlek ska motsvara energiskatten och momsen). Ovanpå det kommer den ersättning man kan få från sitt elbolag för den el som man producerar och levererar ut på elnätet, och hur stor den blir beror på vilken överenskommelse man gör med sitt elbolag. Flera elbolag betalar redan idag betydligt mer än så, men om man räknar lågt och utgår från att elbolaget betalar 30 öre/kWh så skulle det kunna innebära ytterligare minst 6000 kronor i intäkt för en fullstor solcellsanläggning. Totalt sett kan man alltså med den här reformen, om man nyttjar den fullt ut, kunna komma att tjäna minst 18 000 kronor om året, om man börjar producera sin egen förnybara el.

Sänkt skatt på egenproducerad förnybar el innebär att det kommer bli mer attraktivt att bli sin egen elproducent och investera i småskalig förnybar el, som solel och vindkraft. Det kommer ge fler familjer chansen att ta kontroll över sina energikostnader, samtidigt som de bidrar till att ställa om till ett hållbart energisystem. Jag hoppas att fler nu kommer göra som Mårten och Camilla och ta steget och producera sin egen förnybara el. För ett sådant steg är nämligen bra både för den egna plånboken, och för miljön.

Om denna nyhet rapporterar flera medier idag, däribland MiljöaktuelltNy TeknikTTDagens Nyheter, SVT Rapport, Ekot och TV4 Nyheterna.

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *