Svenska medier som speglat mitt besök i Kalifornien

Jag är inte den enda svensken som är nyfiken på, och vill hålla koll på, vad som händer i Kalifornien. Det gäller också för endel svenska medier. Under min vecka i Kalifornien hann jag både med att träffa en journalist på Dagens Nyheter, och just nu på en tremånaders rundresa i USA. Hon träffade mig för att intervjua mig om hur jag ser på utvecklingen av USA:s energipolitik när Obama blev omvald som president. Jag beskrev för henne att Obama tydligt är det klimatsmartare valet av de kandidater som ställde upp, men att han har endel kvar att bevisa och att jag hoppas att han ska visa mer handlingskraft i de internationella klimatförhandlingarna och att USA själva ska ställa om i mer hållbar riktning. Ett land som står för 22 procent av världens samlade oljeanvändning kan självklart påverka utvecklingen till ett hållbart samhälle och minskade koldioxidutsläpp väldigt starkt, om man bestämmer sig för att göra det. Tyvärr verkar det inte ännu finnas någon digital version tillgänglig av den artikeln.

Min sista dag i Kalifornien följde Svenska Dagbladets utsända i Silicon Valley, Miriam Olsson Jefferey, med mig under några timmar. Efter den, ovanligt långa intervjun, skrev hon, under citatrubriken ”Vi måste göra det acceptabelt att misslyckas”, bland annat såhär:

– Här finns den typen av entreprenörsgryta som alla vill uppnå. Vi har en del sådant i Sverige, men vi behöver skapa fler mötesplatser och göra det accepterat att misslyckas. I Sverige är priset ofta ganska högt, både socialt och ekonomiskt, säger hon.

Det tror hon att Sverige kan lära av dalen.

– Ska vi få den starka innovationskraften så måste vi bli mycket mer förlåtande, så att man inte måste riskera sitt anseende, säger Anna Karin-Hatt.

Och kring besöket hos it-startup-företaget 100plus rapporterar hon såhär:

– Om du släpper data fri så kommer folk på olika udda idéer som du inte visste att du behöver, säger hon.

Hon berättar om en en reseapp för Stockholms lokaltrafik, som en enskild utvecklare har byggt och fortsätter att underhålla. Och som många använder varje dag.

När besöket är klart promenerar vi till Anna-Karins Hatt hotell och hon verkar nöjd med timmen hos 100plus.
– Det här företaget för ihop hälsosektorn och it-sektorn med olika data. Det är spännande att se vad som kommer fram när man gifter ihop olika sektorer, säger hon.

Framförallt har hon fastnat vid pristävlingstänket.

– Det skulle inte behövas så stora resurser för att göra det och studenter skulle kunna delta på samma villkor som mer etablerade aktörer, säger hon.

– Där har vi en del att lära när det gäller tävlingstänkandet. En liten insats skulle kunna ge mycket aktivitet, tror hon.

Vill du läsa hela Mirjams intervju med mig hittar du den här.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *