Sverige har alla förutsättningar att vara först

Framtidens energisystem och kraftnät kommar att kräva så mycket mer än dagens, men kommer samtidigt kunna göra så mycket mer. Det är detta som konceptet ”smarta elnät” handlar om. Det är inte en lösning i sig utan många samverkande tekniker med olika funktion.

När allt fler apparater, från hemelektronik till bilar, i framtiden ska ha sin kraftförsörjning från allt fler spridda och varierande källor som vindkraft och sol krävs ett smartare kraftnät. Det krävs styrning och teknik som kan matcha och styra produktionen. Det krävs batterier och lagringsmöjligheter som kan jämna ut tillgång och efterfrågan.

Sverige har förutsättningarna att göra detta. Vi har företag som är långt framme. Nyligen besökte jag Norra Djurgårdsstaden i Stockholm där bland andra ABB och Fortum är med och bygger några av de nya lösningarna med stöd av Energimyndigheten. Bland annat skall det finnas solceller på taken och möjligheter att ladda sin elbil. Och så sent som i förra veckan skrev Dagens Industri om hur Ericsson nu satsar på nya smarta laddsystem för elbilar, där du skall kunna ladda en elbil i vilket eluttag som helst, men ändå få räkningen skickad hem till dig.

Att Sverige är långt framme gynnar inte bara oss. Det öppnar upp möjligheten för export av smart teknik, och det öppnar upp för fler företag att söka sig till Sverige för att satsa på framtida smarta lösningar. Detta är något som också uppmärksammas utomlands. På branschsiten www.smartgridnews.com uppmärksammas just nu en rapport som listar Stockholm som ett av världens 4 bästa föredömen när det gäller utvecklingen av smarta elnät.

För mig är det givet att staten ska stödja denna utveckling. Inte uppifrån genom tvångslösningar, utan genom att stötta ny teknik och öppna för fler valmöjligheter. En sådan förändring la vi grunden för för ett par veckor sedan, när jag presenterade förslaget om att man som elkund ska ha rätt att få timvis mätning av sin el. Det är en reform som ger konsumenten möjlighet att välja nya flexiblare elavtal utifrån sina behov, samtidigt som det öppnar upp för ny teknik och nya lösningar. Och det är en av flera delar i tänkandet bakom smarta elnät.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *