Människor ska inte behöva ligga vakna om natten

Många har nog märkt att det kan fresta på att vara energikund i Sverige. Det är störningar i försörjningen på grund av krånglande kärnkraft eller låga nivåer för vattenkraften. Till det kommer kalla vintrar som ytterligare bidragit till att gräva djupa hål i många människors plånböcker. Och dessutom har vissa konsumenter de senaste åren fått stå ut med kraftigt höjda nätavgifter, och väldigt många tycker dessutom att elräkningen är snårig och svår att förstå.

Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att en tredjedel av alla de som tillfrågades i en Sifo-undersökning i december förra året svarade att stigande elpris var ett av de största orosmomenten för privatekonomin.

För mig är det självklart att ingen människa ska behöva ligga sömnlös om natten på grund av oro för elräkningen. Därför är jag väldigt glad över att jag idag kunnat presentera regeringens förslag om timvis mätning av el för aktiva elkonsumenter.

För hittills har den som velat göra något åt sin situation haft små möjligheter att göra det. Samtidigt öppnar en allt mer avancerad teknik och snabb teknikutveckling en oerhörd mängd potentiella valmöjligheter.

Det måste bli enklare att vara elkonsument. Det måste till större möjligheter för oss som enskilda att förstå våra energikostnader och påverka vår förbrukning och därmed också påverka hur stor vår energiräkning blir.

Därför arbetar jag för fullt med en rad reformer, där timvis mätning är en av de första som regeringen fattar beslut om.

Det innebär att från den 1 oktober i år blir det möjligt för elkunder, om förslaget går igenom riksdagen, att begära timvis mätning av sin el utan extra kostnad. Timvis mätning öppnar upp för konsumenten att anpassa sin elanvändning till priset och spara energi och pengar. Genom att du får se din aktuella förbrukning och kostnad kan du anpassa din användning. Att köra energikrävande maskiner på den tid på dygnet när kostnaden är lägre, eller att se den faktiska kostnaden för golvvärmen kan bidra till att både ökad kunskap och medvetenhet om energianvändningen och en konkret skillnad i både kostnader och energianvändning.

När fler konsumenter gemensamt anpassar sin elanvändning mer efter priset kan vi också kapa de värsta pristopparna på dygnet, och dessutom tack vare en jämnare förbrukning minska användningen av dyr fossilbaserad reservkraft.

Timvis mätning handlar i grund och botten om marknadsekonomi. För när fler aktörer kan reagera på ett pris fungerat marknaden bättre och effektivare. Timvis mätning kommer att öppna upp för nya avtal och tjänster och sporra energibolagen till att erbjuda sina kunder bättre service. Samtidigt som vi får ett smartare energisystem och en flexiblare efterfrågan som kan hantera en flexiblare framtida produktion, inte minst i form av mer vind- och solel.

Bland de som rapporterat om dagens nyhet finns SR Ekot, Text-TV, DN Ekonomi, Riksdag & Departement och många andra.

0 Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *