Sverige ska inte vara sämst i OECD-klassen

Att Sverige är ett föregångsland internationellt vad gäller jämställdhet är en väl etablerad sanning, på många områden. Men det finns också områden där vi inte lyckats åstadkomma jämställdhet.

Ett sådant gäller utrikesfödda kvinnors möjligheter att få jobb och fotfäste på den svenska arbetsmarknaden. Faktum är att Sverige är det land i hela OECD-området som har störst skillnad i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda, särskilt bland kvinnor. Att vi är sämst i OECD-klassen är naturligtvis dåligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv – men framförallt är det oacceptabelt ur ett mänskligt perspektiv och ur jämställdhetsperspektiv.

Om det här skriver Annie och jag idag i en debattartikel tillsammans med Centerkvinnornas ordförande, Gunilla Hjelm. Vi vill att de kvinnor som kommer till vårt land ska mötas av ett rakt och enkelt budskap: Välkommen till Sverige, ett land där du kan kombinera arbete och familj.

För att fler utrikes födda kvinnor ska få samma chans som oss inrikes födda kvinnor till jobb och företagande föreslår vi idag fem reformer som skulle öka jämställdheten i Sverige:

  1. Öppna upp arbetsmarknaden för fler. Mycket av det som idag kallas för integrationsproblem är i själva verket arbetsmarknadsproblem, och en konsekvens av att såväl unga som utrikes födda har svårt att ta sig över de höga trösklarna in på den svenska arbetsmarknaden.
  2. Inför Lagen om Valfrihet (LOV) inom äldreomsorgen i alla kommuner.
  3. Utöka RUT-avdraget för hushållsnära tjänster.
  4. Begränsa uttaget av föräldradagar efter barnets fyraårsdag, inte minst för att förhindra inlåsningseffekter för nyanlända barnfamiljer.
  5. Skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden, genom att underlätta validering av kunskaper, fortsätta utveckla SFI och vidga de arbetsförberedande etableringsinsatserna till att omfatta fler anhöriginvandrare.

Fem viktiga reformer för att bygga ett jämställt och långsiktigt hållbart Sverige, också för utrikes födda kvinnor.

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *