Sverige ska leda utvecklingen, inte invänta den

Kort efter att jag hade tillträtt som it-minister höll jag ett linjetal på Internetdagarna, där jag beskrev min vision som it-minister (om du vill se det i efterhand kan du se det här, föredrar du att läsa det istället kan du läsa det här). I det talet berättade jag också att jag tänkte rivstarta mitt arbete som it-minister med att ta fram en Digital Agenda för Sverige.

Bakgrunden till den är tudelad. Å ena sidan drev Sverige under vårt ordförandeskap i EU hösten 2009 igenom att EU skulle ta fram en Digital Agenda för Europa och nu är det dags för Sverige att ta fram vår nationella motsvarighet. Å andra sidan behöver vi, som framstående it-nation, formulera mål och strategier för hur vi ska kunna bli och förbli världens mest framgångsrika digitala samhälle. För just nu satsar andra länder stort för att komma i kapp, och om, oss.

Just därför behövs den Digitala Agendan. Och den agendan ska vara inte bara regeringens digitala agenda, utan hela Sveriges. Helt enkelt därför att regeringen inte ensam äger frågan om hur vi på bästa sätt kan dra nytta av it:s möjligheter. Ska vi få tillräcklig kraft i den utvecklingen måste alla aktörer som vill  – från ideella organisationer till företag och enskilda – få möjlighet att vara med och formulera och sluta upp bakom de mål vi slår fast. Därför är min målsättning att den Digitala Agendan ska samla alla berörda parter bakom gemensamma mål, och att vi med den ska visa oss själva och omvärlden att vi faktiskt vill leda utvecklingen, inte bara invänta den.

Såhär långt i processen är jag överväldigad över det stora intresse och gensvar som vi har mötts av. Det finns många som är väldigt engagerade för att  bidra till att Sverige även framöver ska kunna vara världens mest framgångsrika digitala samhälle. Som vill att vi ska dra full nytta av it i vården och omsorgen, att vi ska se till så att svenska skolor använder moderna, digitala lärverktyg, att vi höjer den digitala kompetensen hos fler och ökar den digitala delaktigheten, att vi nyttjar it fullt ut för att minska våra koldioxidutsläpp, att vi släpper offentlig data fri och på så sätt skapar ett eldorado för svenska e-tjänstutvecklare och att vi ska se till att bygga snabba bredband så att vi kan skapa bra tillväxtvillkor i hela Sverige.

Just nu pågår arbetet för fullt med att formulera målen och åtgärderna i den Digitala Agendan. Och innan året är slut hoppas jag att jag, tillsammans med några viktiga undertecknare, ska kunna presentera den offentligt!

 

Om du vill kan du i efterhand se två av de tematiska rundabordssamtal jag hållit om den Digitala Agendan: E-förvaltning och digitala samhällstjänster och It i skola och undervisning.

Eller så kan du se det första mötet, liksom det andra mötet med Digitaliseringsrådet, som jag och regeringen inrättat för att ge råd både kring arbetet med och genomförandet av den Digitala Agendan och andra it-politiska frågor.

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *