Tid att skörda framgångarna på Öland

Kårehamns vindkraftpark till havs.

Kårehamns vindkraftpark till havs.

Tillväxt och utveckling kommer inte av sig själv. Den skapas av enskilda människor. Av människor som har kraften och modet att pröva det okända. Som gör slag i saken och bestämmer sig för att förverkliga sin dröm. Endel av dem har gått samman och arrangerat Ölands skördefest.

Med ett enda för ögonen – att se till så att det finns bra villkor för oss att bo, leva och driva företag i hela landet – var det en sann glädje för mig att i går kväll få inviga 2013 års upplaga av skördefesten i Gårdby på Ölands östra sida. Och att i samband med det få dela ut årets Gyllene pumpa till entreprenörerna Veronica och Mikael Thernström och deras framgångsrika företag Stenladan.

Årets Skördefest är mer än något annat en hyllning till all den livskraft och all den entreprenörsanda som finns på Öland, och i hela vårt land. Kanske är Ölands skördefest en sinnebild för hur hela vårt land kan vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. För det ni visar upp det är mer än något skaparkraft, en skaparkraft som finns i hela vårt land, och som visar sig från sin allra bästa sida, här på Öland.

Vem av oss njuter inte när vi ser engagemanget i ögonen hos äppelodlaren, när han stolt berättar om årets skörd?

Vem delar inte glädjen med den konstnär som berättar hur hon alldeles nyss tagit mod till sig och kastat sig ut i det okända för att förverkliga drömmen om ett eget galleri?

Och vem av oss blir inte lycklig in i själen när vi får möta den hotellägare som driver sitt Bed & Breakfast alldeles i närheten av det undersköna Alvaret?

Från skördefesten rapporterade både Svt, Barometern och Ölandsbladet.

En annan slags skördefest var det också idag, i Kårehamn invigde jag nämligen Eon:s nya havsbaserade vindkraftpark, där det nu rikligt och ofta kommer ”skördas” förnybar el. Tack vare den satsningen kommer varannan ölänning nu kunna få förnybar el, från vindkraftparken i Kårehamn. Helt utsläppsfri förnybar öländsk vind, rakt in i jacket, om och om igen.

Med vindkraftparken i Kårehamn får Öland den största havsbaserade vindkraftparken i den svenska delen av Östersjön. Med sina 180 gigawattimmar el kommer man att producera grön el till hela 28 000 hushåll, varje år. Om vi skulle ta all den elen, och använda den för att ersätta en del av all den bensin och diesel vi använder i våra transporter, så skulle vi kunna minska Sveriges koldioxidutsläpp med 100 000 ton, varje år. Det är lika mycket som 25 000 bensindrivna bilar orsakar i koldioxidutsläpp varje år. Och faktum är att när parken producerar på högsta nivå så räcker ett enda varv från ett enda av de 16 verken för att man ska kunna köra en elbil i en hel mil. Om detta skriver jag också på debattplats i Barometern. Med på invigningen var samtliga ölandska medier. Däribland Svt i två inslag och TV4. En intervju på båten ut till parken finns också på YouTube.

Långt tidigare, år 1487, såg det annorlunda ut i Kårehamn. Då ankrade den svenska och danska flottan upp utanför Kårehamn och här stod striden om makten över Sverige. 526 år senare står Kårehamn än en gång i centrum, men nu genom att symbolisera sitt bidrag i ännu ett viktig slag: det som handlar om att steg för steg minska vårt fossiloberoende och steg för steg ställa om till ett allt mer förnybart och hållbart samhälle.

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *