Varför behövs Centerpartiet?

När jag vid de nationella kandidatutfrågningar som nu äger rum fått frågan om hur jag ser på Centerpartiet och vår framtid har jag beskrivit varför Centerpartiet och en varm grön socialliberalism behövs såhär:

”Politik är på riktigt.

En gång var jag en tjej i femte klass på Örnaskolan i Hyltebruk.

En som stod där ensam på skolgården och inte riktigt fick vara med i lekarna. Orolig för hur mamma skulle få pengarna att räcka till, trots alla jobb hon hade. Förtvivlad över att inte sjukvården tog hand om min psykiskt sjuka pappa. Skrämd av TV-bilder på svältande barn i Afrika. Sammanbiten, men målmedveten, för att klara skolan och kunna tjäna egna pengar.

Det finns många såna tjejer och killar på våra skolgårdar idag. Barn som är fulla av drömmar, och förlamade av mardrömmar.

Varför behövs Centerpartiet?

Jo, för utan våra värderingar – om entreprenörskap, solidaritet, självbestämmande, miljö, tilltro till den enskilda – så kommer vi aldrig till rätta, vare sig med skolan, eller vården, eller samhällsekonomin.

Marknaden klarar det inte ensam, som marknadsliberalerna tror. Och staten klarar det inte ensam, som socialisterna tror.

Entreprenörer behövs för att skapa framtidens bästa vård, framtidens bästa skola, och för att utveckla de gröna näringarna.  Men vi måste bry oss om varandra. Inte överge ett enda barn. Se till att man kan bo och driva företag i hela landet. Se till att de företagsamma blir belönade.  Se att en människa ibland är väldigt stark och behöver svängrum för att kunna flyga. Och att hon ibland är skör som en liten, skadad fågelunge. När ett barn blir allvarligt sjukt. När maken blir dement, och behöver mjuka, varma händer.

Jag vill leda ett varmare, grönare och mer socialliberalt Centerparti. Sätta fart på debatten. Samla alla kloka i vårt parti kring viktiga framtidsutmaningar:

Hur ser en skola som verkligen rustar de unga ut?

Hur ser en vård som läker människor ut?

Hur får vi fart på framtidsnäringarna i både stad och land?

Hur tar vi vårt ansvar för en grönare, hållbar värld?

Jag vet att vi kan göra det. För vi har gjort det förut.  Precis som vi idag leder många kommuner. Så kan vi på nytt bli ett parti som är både samhällsbärande och regeringsbärande igen. Ett stort och brett parti. Som angår mer, som bryr sig mer och som påverkar mer.

Men mest av allt ett Centerparti som visar den där flickan, hon som står där ensam på skolgården, att vi – vi som är vuxna – tänker skapa ett samhälle som är lättare att växa upp i.

Och där varenda en behövs.”

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *