En dag i Bryssel

I morse ringde väckarklockan vid 6. Kort därefter började jag arbetsdagen här i Bryssel med att sitta ordförande på ett förmöte med mina nordiska och baltiska energiministerkollegor. Att vi träffas strax innan varje rådsmöte är en god tradition som ger oss möjlighet att gå igenom de frågor som ska komma upp på rådet utifrån vårt nordeuropeiska perspektiv.

Efter frukostmötet begav jag mig direkt till rådsbyggnaden där kamerorna stod och väntade vid entrén och där jag gav några kommentarer om mina förväntningar inför dagens energiministermöte. [jwplayer mediaid=”3308″]

Men innan rådsmötet började hade jag en bra bilateral överläggning med energikommissionär Günther Oettinger om några av våra svenska hjärtefrågor, inte minst att eventuella kommande hållbarhetskriterier för fasta biobränslen måste utformas på ett sådant sätt att de inte skadar vårt redan hållbara skogsbruk i Sverige och norra Europa.

Halv tio började sedan de intensiva diskussionerna i energirådet kring frågorna på vår agenda: hur vi bäst säkrar hållbarheten i våra biobränslen och hur vi kan få en fungerande energimarknad i Europa. Bland mycket annat välkomnade den irländske ordföranden Sveriges och andra länders konstruktiva förslag till hur vi kan öka användningen av biobränslen med bra klimatprestanda och minska den när det gäller de biobränslen som inte har klimatnytta.

Apropå den inre marknaden för energi argumenterade jag idag bland annat för att vi måste stärka den enskilde konsumentens ställning på energimarknaden och att vi ska akta oss för att tillåta s.k. kapacitetsmekanismer, som skulle kunna innebära att vissa medlemsländer väljer att subventionera fossil energi. Vårt behov av en trygg och pålitlig energiförsörjning bör mötas med mer förnybar el, mer energieffektivisering och med goda överföringsförbindelser mellan länderna, inte med mer fossil produktion.

Efter att ministerrådsmötet var klart passade jag på att träffa Sveriges EU-komissionär Cecilia Malmström, som jag känner sedan tidigare eftersom hon var EU-minister i den första Alliansregeringen när jag var statssekreterare för Centepartiet i Statsrådsberedningen. Cecilia och jag stämde av endel aktuella energifrågor men vi passade också på att prata om hur tongångarna går inom kommissionen om hur klimat- och energiregelverket efter 2020 bör se ut. Och Cecilia berättade om det asylpaket, med gemensamma rättssäkra regler för asylmottagning och asylprövning, som hon arbetar med och som hon hoppades att hela EU ska kunna enas kring.

Efter alla dessa möten begav jag och mina medarbetare oss mot flygplatsen, i tron att de politiska diskussionerna var över för idag. Men det höll inte så länge. För väl där stötte jag ihop med min danske partivän och energiministerkollega, Martin Lidegaard, och Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. Så ovanpå allt annat kröntes dagen i Bryssel med samtal om läget i Afghanistan, Iran, Libyen och Tunisien. Och om marockanska idéer om att exportera solel till Europa. Även om det inte alltid känns så så är världen och världspolitiken aldrig särskilt långt borta från oss!

12 timmar efter att väckarklockan ringde i morse sitter jag nu på flyget hem till Sverige. Men medan du förhoppningsvis förbereder fredagsmyset med familjen förbereder jag mig för att imorgon -12.55 i en radiosändning nära dig – vara gäst i Ekots lördagsintervju. Så den här veckan blir fredagsmyset i min familj till lördagsmys, när hela arbetsveckan är klar!

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *