En riktig supervecka

Idag tänkte jag försöka samla ihop tankarna efter en riktigt händelserik vecka. ”Superveckor” har ju varit på tapeten den senaste tiden, och jag skulle nog kunna sammanfatta den vecka som just avslutats som en av mina superveckor.

För det har varit en vecka med många viktiga händelser, i de frågor jag har ansvar för. 

Jag började veckan med diskussioner om politisk strategi med min stab. Det är viktig att ta sig tid för de långsiktiga diskussionerna – så att man kan förtydliga vart man vill gå – och det är alltid energigivande att diskutera framtid och målbilder med mina duktiga medarbetare i staben. Efter en konstruktiv stabsdag ser jag verkligen fram emot att tillsammans med staben ta mig an sommarens och höstens utmaningar.

Efter det har jag hunnit med flera viktiga framträdanden, och en rad inspirerande möten.

Jag har, som jag skrev igår, delat ut pris till innovatörer som drar sitt strå till stacken för att verkligen sätta it i människans tjänst. Det var väldigt inspirerande och stärkte mig i min övertygelse om att vi med hjälp av smart it kan göra så mycket mer för att underlätta alla människors vardag.

Jag talade om en långsiktigt hållbar energimarknad för basindustrin på ett seminarium anordnat av Eon. Om att de investeringar som görs i hållbar energi och i energieffektivisering också är investeringar i ökad konkurrenskraft och en hållbar framtid. Det är ett sätt att ta sig an frågorna som jag ofta använder  – av det enkla skälet att om vi inte samlas kring den insikten då kommer vi varken klara konkurrenskraften eller klimatutmaningen.  

I torsdags fick jag också chansen att avsluta Energirådgivarnas kongress där talade jag  om vikten av att energieffektivisera för att klara klimatutmaningen. Och energirådgivarna var verkligen en engagerad samling människor, som tydligt står bakom de mål vi slagit fast om att vi – i Sverige och EU – till 2020 ska öka vår energieffektivitet med 20 procent. Det är är ett viktigt mål som kräver att både industrin och vi konsumenter drar vårt strå till stacken. Därför var det extra roligt att få chansen att möta energi- och klimatrådgivarna som varje dag bidrar till att vi ska klara det målet och därmed klimatutmaningen.

Samma dag hann jag samla till dialogmöte med elmarknadens aktörer. Med utgångspunkten att skapa en bättre och effektivare elmarknad fick vi ta del av en utvärdering av elmarknaden, vi fick intressant information från Energimarknadsinspektionens kommande rapport om effekterna av elområdena och vi fick dessutom  en rapport om utvecklingen av den nordiska elmarknaden. Vi förde konstruktiva och intressanta samtal och jag har höga förhoppningar om att vi tillsammans kan fortsätta utveckla elmarknaden på ett bra sätt.

Senare samma dag (ja, den var lång och intensiv…:)  var jag  på It & telekomföretagens årsmöte och talade om de tillväxtfaktorer innovationer och digitalisering är. För det är uppenbart att digitaliseringen är viktig för att skapa jobb och tillväxt. Genom att utveckla verksamheter, hitta på nya tjänster och produkter och därigenom nya kunder. Rätt nyttjad kommer digitaliseringen ge oss en ljusare framtid.

Veckan avslutades i kammaren i Riksdagen där jag debatterade energiforskning och energieffektivisering. Jag är en sådan som tycker att det är riktigt roligt att få komma till Riksdagen och debattera aktuella frågor, och därför blev veckans interpellationsdebatter en perfekt avslutning på min supervecka.

Efter en sådan vecka är det, såhär på helgen, många intryck som ska landa. Jag tar med mig inspiration, ny kunskap och energin från många engagerade eldsjälar in i nästa vecka.

Och det blir också en spännande vecka, som börjar i Berlin där jag ska diskutera energifrågor med mina energiministerkollegor runt Östersjön, och som sedan går vidare till Värmland där jag kommer inviga dels ett säkerhetscenter och världens snabbaste landsbygd (tack vare snabbt bredband).

Men innan dess väntar helg, och lite välbehövlig återhämtning.

Trevlig helg till er alla!

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *