Innovativ inspiration

 

Ettgrepsblandaren, en produkt som först togs fram som ett hjälpmedel för funktions-hindrade men som nu underlättar vardagen för de flesta av oss.

I onsdags hade jag förmånen att få tala vid en prisutdelning för entreprenörer och eldsjälar som verkligen vet hur man sätter it i människans tjänst, entreprenörer som utvecklar riktigt häftiga innovationer! Det jag talade på var Post- och Telestyrelsens  prisutdelning Innovation för alla. Med ett Design för alla-koncept kan vi hjälpa funktionshindrade, men också vi andra – alla vi som tar för givet att vi kan se, höra och röra på sig – har ofta stor glädje av det nytänkandet.

Meta Troell som talade på evenemanget tog t.ex. upp exemplet med engrepsblandaren som först lanserades som en ”handikappanpassad produkt”, men som därefter har gjort sitt intåg i nästan alla hem och underlättat för oss alla.

Eller ta den helt vanliga äggkartongen. Det är en produkt som enkelt kan öppnas och stängas med en hand, och designen gör att det är enkelt även för en person med synnedsättning att känna igen en äggkartong. Om ni har en stund över, försök göra det samma med en nyinköpt syltburk!

Onsdagens teman var två: att ”Underlätta vardagen för personer med dövblindhet” och ”Handel och betalning för alla”

Det som är så häftigt med de innovationerna är att de gör verklig skillnad i människors vardag. Innovationer som hjälper dövblinda att hantera e-post, surfa, skriva, läsa texter och lyssna på webbradio. Eller det hjälpmedel som gör att dövblinda kan rida. Med hjälp av vibrationer kan de styra hästen och dessutom kommunicera med sin ridinstruktör eller assistent.

Under temat ”Handel och betalning för alla” fanns det också många intressanta pristagare. Ta exempelvis Pitney Bowes mobilapp som visar information om exempelvis tillgänglighet till butiker och restauranger eller information om tillgängligheten vid hållplatser, närheten till handikapparkering och liknande.

Det är innovationer när de är som bäst. Och oftast handlar det  inte om avancerad raketteknologi, utan om att någon tar befintlig teknik, snurrar den ett varv till och till sist får vi en innovation som verkligen förenklar livet för människor som inte har det allt för enkelt i sin vardag.

Att delta vid den här prisutdelningen gav mig verklig inspiration och stärkte mig i att det mål jag jobbat för sedan den första dagen jag tillträdde som it-minister är helt rätt: att på allvar sätta it i människans tjänst.

För vad ska vi med all fiffig it-teknik till, om vi inte kan dra nytta av den? Allt för ofta diskuteras it som om det skulle finnas någon form av egenintresse i alla de siffror som nördiga civilingenjörer slänger sig med. Men sanningen är ju att det är först när människor verkligen kan använda och lär sig att använda tekniken som den gör riktig nytta. Precis som innovationer för personer med dövblindhet. Det är då vi på allvar sätter it i människans tjänst.

Tack PTS för en väl genomförd tävling och stort grattis till alla vinnare. Bra jobbat!

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *