Energiinvesteringarna i Sverige ”all time high”

I Ekots lördagsintervju den 26 maj hävdade socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen, Mikael Damberg, att det inte görs några stora investeringar i energi i Sverige. Om det påståendet hade varit rätt hade det varit väldigt oroväckande. Men problemet med hans påstående är att det motsägs helt och hållet – av verkligheten. Under de senaste åren har trenden tvärtemot varit att branschen kraftigt ökat sina investeringar i energi. Faktiskt så till den milda grad att investeringsnivån i energi nu ligger på nya rekordnivåer.

Idag har vi de största investeringarna någonsin i kraftproduktion, vilket bland annat branschorganisationen Svensk Energi pekar på med anledning av att ny statistik i dagarna kom från Statistiska centralbyrån.

En av de saker som nu sker är att vindkraften nu slår nya produktionsrekord, och bara 2011 installerades ca 350 nya vindkraftverk i Sverige. Samtidigt genomgår vattenkraften omfattande upprustningar, både i stora och små kraftverk och kärnkraften har på senare år genomgått några av de största moderniseringarna och upprustningarna någonsin, vilket förhoppningsvis stärker tillförlitligheten inför kommande vintrar, när vårt behov av el är som allra störst. Trots att vi befunnit oss i en djup lågkonjunktur har också nya kraftverk för eldning av biobränslen byggts under förra året och SCB uppskattar nu branschens årliga investeringar till över 40 miljarder kronor om året, vilket innebär att investeringsvolymen ökat med hela 20 procent. Samtidigt som allt detta sker, genom investeringar i energiproduktion, så investeras samtidigt historiskt stora belopp i att bygga ut det svenska elnätet. Bara kraftledningen Sydvästlänken, som vi nu tillståndsprövar på Näringsdepartementet, är en investering på mer än sju miljarder kronor.

Samma spår som Damberg – trots att verkligheten säger något helt annat – är inne på kännetecknar ofta hans oppositionskollegor i Miljöpartiet som ofta vill hävda att ”inget görs i Sverige”. Men inte heller det har så mycket med verkligheten att göra. Faktum är ju att vi i Sverige inte bara intar en av de absoluta tätpositionerna i världen när det gäller förnybart, utan dessutom att andelen förnybart ständigt ökar. Sedan Alliansregeringen kom till makten har till exempel den förnybara elproduktionen ökat kontinuerligt, och räknar man ihop ihop vatten, kraftvärme från biobränslen och vindkraft så är nu mer än 60 procent av Sveriges elproduktion förnybar och den förnybara elens andel fortsätter stadigt öka.

Jag tycker verkligen att granskning och debatt är positivt och viktigt, inte minst eftersom den många gånger kan lyfta fram nya perspektiv och leda till att vi kan dra nya slutsatser. Men ska den kunna göra det så är det en förutsättning att den faktiskt bygger på fakta. Det är en utgångspunkt som det vore bra om även Damberg och oppositionen höll sig till.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *