Med digital teknik kan scenkonsten nå fler

Allt mer vänjer vi oss vid att kunna ta del av tv, film och musik med hjälp av de internettjänster som nu växer fram. Dessa digitala satsningar gör att allt fler kan ta del av allt mer kulturliv, oavsett var de befinner sig eller vad klockan visar. Ny teknik och digitala plattformar river hinder som annars kan stå i vägen för vi ska kunna ta del av våra offentligt finansierade teater-, musik-, och dansscener. Det är positivt på många sätt.

Huvuddelen av alla svenska musik­scener, dansscener, teatrar, museer och arkiv är gemensamt finansierade av oss skatte­beta­lare. Och många har redan idag tillgång till dessa arenor, men olika hinder gör att de i praktiken inte nyttjas av alla. Det kan handla om geografiska avstånd, ekonomi, tidsbrist och fysiska begränsningar som på olika sätt gör det svårt för människor att ta del av vårt rika kulturliv.

Den som är sjuk eller har en funktions­nedsättning, den som jobbar natt, den som bor på äldreboende eller den som bor på landsbygden möter dessa hinder oftare än andra. Men de hindren kan vi idag undanröja – med ny teknik och digitala plattformar. Idag har vi helt nya möjligheter att skapa lösningar som ger nya möjligheter för många att kunna konsumera den kultur man är med och betalar för.

Tillgången till kultur är ett av områdena i den nationella it-strategi, It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige,  som jag tillsammans med många runt om i landet arbetade fram under mitt första år som it-minister och som regeringen antog hösten 2011. I den är det tydligt att vår ambition i regeringen är att kulturella verksamheter, samlingar och arkiv i ökad utsträckning ska bevaras digitalt och göras tillgänglig elektroniskt för allmänheten. Och nu ökar snabbt efterfrågan på digitala versioner bland oss medborgare,  från näringslivet och i forskarsamhället.

Därför har regeringen nu gett Statens kulturråd i uppdrag att kartlägga i vilken utsträckning offentligfinansierade musikscener, dansscener och teatrar gör sina produktioner tillgängliga digitalt till allmänheten, i realtid eller i efterhand, via webben. I uppdraget ingår också att visa upp de som lyckats utveckla sin verksamhet med hjälp av digitalisering, liksom att peka på  vilka eventuella hinder de stött på på vägen.

Sverige har en framskjuten position som ­IT-nation. Vi har enen väl utbyggd it-infrastruktur och en befolkning som i stor utsträckning använder sig av IT och internet. Det innebär att vi har mycket goda förutsättningar att förverkliga visionen om att kunna utveckla helt nya möjligheter för oss som medborgare att kunna ta del av det som produceras på våra fina svenska kulturscener.

Om detta skriver jag, tillsammans med kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (m), i dagens Expressen och på det här temat har också P1:s Kulturnytt sänt ett inslag med mig idag.

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *