Tillsammans eller ensam – samarbete eller energiisolationism

Idag har jag gjort en resa genom Uppland, till Finnböle i Gävle kommun. Där finns den svenska anslutningen till kraftledningen Fenno-Skan 2 som går över till Rauma i Finland. Tillsammans med företrädare för den finska regeringen har jag idag invigt den ledningen, och vid den högtidliga öppningen höll jag som sig bör ett öppningstal.

Den nya kraftledningen är ett viktigt steg i att stärka den svenska försörjningstryggheten och om detta har jag skrivit på debattplats i dagens nummer av Dagens Industri.

Som enskilda konsumenter är vi i vår vardag, natt som dag, beroende av el. Som nation är Sverige starkt beroende av el och vi använder mycket el i jämförelse med många andra länder. Den industri som står för en stor del av vårt välstånd och de svenska råvaror vi förädlar och exporterar är energiintensiv verksamhet. Det innebär att det vi exporterar inte bara är förädlad järnmalm och skog, utan i minst lika stor utsträckning förädlad el. Vår elförsörjning och vår försörjningstrygghet är därför mycket viktiga frågor för mig som energiminister.

Genom ledningen Fenno-Skan 2 ökar överföringskapaciteten mellan Sverige och Finland med ungefär 40 procent eller lika mycket kapacitet som krävs för att värma över 340 000 villor. Ledningen avlastar också stamnätet i norra Sverige och minskar därmed nätförlusterna. Vårt elnät blir effektivare och miljövänligare. samtidigt minskar risken för att Sverige skulle drabbas av energibrist vid ett torrår för vattenkraften minskar betydligt. Sammantaget är Fenno-Skan 2 en investering som ger stor samhällsekonomisk nytta och som stärker Sveriges trygghet genom en säkrare elförsörjning.

Det är också i linje med regeringens energipolitik, som bland annat syftar till att det svenska elnätet ska stärkas och integreras med våra nordiska grannländers och Europa. Under de senaste årens kalla vintrar har vår elförsörjning varit ansträngd och tidvis har vi varit beroende av fossil reservkraft och import av el. Med fler anslutningar till andra länder och ett utbyggt elnät minskar risken att det behöver upprepas.

Innebörden av Alliansens klimat- och energiöverenskommelse är att ett tredje ben ska utvecklas i energisystemet och i elproduktionen. Därmed minskar beroendet av kärnkraft och vattenkraft och vår försörjningstrygghet ökar ytterligare. För att åstadkomma det måste kraftvärme, vindkraft och övrig förnybar kraftproduktion tillsammans svara för en betydande del av elproduktionen.

Vid årsskiftet anslöt sig Norge till det svenska elcertifikatssytemet. Därmed skapades väldens första gränsöverskridande stödsystem för förnybar el och tillsammans ökade vi våra ambitioner kraftigt. Genom dessa åtgärder stärks inte bara vår egen försörjningstrygghet, utan också våra möjligheter att exportera ett svensk överskott av el med låg klimatpåverkan.

Regeringens politik ger resultat. Vi ser att den förnybara energin slår alla rekord. 2010 fick vi närmare 18 terawattimmar förnybar el genom elcertifikatssystemet, från biobränslen, ny vattenkraft och vind. Det motsvarar mer än en tredjedel av den svenska industrins energianvändning samma år. Samtidigt bygger vi ut elnätet genom historiskt stora satsningar. De närmsta tio åren kommer cirka 3,5 miljarder kronor per år satsas på att stärka det svenska elnätet.

Detta synsätt skiljer sig stark från socialdemokraternas, där energinationalism och kortsiktighet tycks råda. Socialdemokraterna är nu djupt kritiska till den avreglering de själva var med och genomförde. I riksdagen röstade man tillsammans med miljöpartiet också nej till det gemensamma svensk-norska elcertifikatssystemet. Därmed sade man också nej till en kraftig ambitionshöjning för den förnybara energin i Norden.

Trots en uppenbart internationaliserad energimarknad är det med en isolationistisk energipolitik som socialdemokraterna verkar vilja trygga vår energiförsörjning. Att säga nej till energisamarbete med andra länder och motsätta sig fler anslutningar till vår omvärld motverkar såväl den förnybara energin som Sveriges försörjningstrygghet.

Alliansen företräder det enda långsiktiga alternativet i energipolitiken, en energipolitik som bygger på insikten om vikten av samarbete, inte energiisolationism.

 

Öppningen av Fenno Skan 2 rapporterades bland andra av Arbetarbladet.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *