En bra budget för Sörmland

Tillsammans med Elisabeth och Micael Pettersson på Nyköpings Rör och Svets.

Tillsammans med Elisabeth och Micael Pettersson på Nyköpings Rör och Svets.

Det är hos Micael och Elisabeth Pettersson det händer. Tillsammans driver de familjeföretaget Nyköpings Rör och Svets där de, med sina 15 anställda, visar hur avancerad svensk miljöteknik kan omsättas i konkreta jobb och värdefulla exportintäkter.

Men de visar också det omvända: hur traditionella svenska små och medelstora verkstadsföretag kan ta klivet ut på världsmarknaden genom att utveckla och producera gröna produkter och tjänster som världen behöver.

För innanför dörrarna på Nyköpings Rör och Svets utvecklar man idag, tillsammans med bland annat Chalmers, bland annat hoppfällbara (!) vindkraftverk. Vindkraftverk som är tänkta att  sitta på tankfartyg och både producera el och  fungera som segel och minska energibehovet för att driva fartyget framåt med så mycket som 60 procent.

Att jag valde att starta den här dagen i Nyköping hos Micael och Elisabeth Pettersson var ingen slump. Dels ville jag förstås, som Centerpartiets toppkandidat till Riksdagen i Sörmland, passa på att presentera vårbudgeten i mitt eget riksdagslän. Men dessutom ville jag presentera budgeten för några av dem som verkligen kommer ha glädje av det jobb- och tillväxtpaket som vi lägger i vårbudgeten.

För den vårbudget som Alliansregeringen idag lägger på Riksdagens bord, och som jag idag presenterat på Nyföretagarcentrum i Nyköping (för övrigt ett av de mest framgångsrika Nyföretagarcentrumen i landet) innehåller en rad välkomna besked för att förbättra villkoren för landets småföretagare och för att satsa på jobbskaparna. Så när ägarna till Nyköpings Rör och Svets berättar hur de tyngs av regelkrångel och sjuklönekostnader känns det väldigt bra att kunna tala om att Centerpartiet i vårbudgeten drivit igenom  ett nytt och bättre högkostnadsskydd, som tydligt kommer förbättra situationen för landets småföretagare.

Det nya högkostnadsskyddet kommer minska småföretagens kostnader för sjuklönen redan för de första dagarna när medarbetarna är sjuka. Av alla de företag i Sverige som har anställda kommer hela 80 procent få sänkta kostnader tack vare den reformen. Och vi har gjort vårt bästa för att inte addera nytt krångel, för företagaren behöver inte ens ansöka om ersättningen utan den den betalas ut automatiskt, baserat på de uppgifter man redan rapporterar in, vilket är en viktig förändring.

Det här är förstås välkomna nyheter för nätverket Nora, som samlar småföretagare i Nyköping och Oxelösund. Av reaktionerna att döma tog de också emot Alliansregeringens satsning på dubbelspår för höghastighetståg, den så kallade Ostlänken mellan Järna och Linköping, med öppna armar, liksom den kraftfulla bredbandssatsning som vi i Centerpartiet fått igenom där vi redan  i år satsar 400 miljoner kronor på att bygga bredband på landsbygden, och där vi sammantaget fram till 2020 nu avsätter hela 3,2 miljarder till att bygga snabbt bredband på landsbygden. Det är bra besked för jobben och tillväxten på landsbygden, och det är bra besked för alla de fiberföreningar som står redo i Nyköping och i resten av Sörmland och som bara väntar på att få klart med sin ansökan så att de kan  sätta spaden i marken och börja dra fiber hem till byn.

Väl på plats i Sörmland passade jag förstås också på att prata endel om de välkomna besked som kom igår, med den nya infrastrukturplanen. För i den nya planen finns 967 miljoner kronor på drift och underhåll och investeringar i både väg och järnväg, reserverade för Sörmland. Där finns ombyggnad till mötesfri väg mellan Bie och Stora Sundby, utmed riksväg 56. Där finns nytt signalsystem för järnvägen mellan Stockholm – Hallsberg – Malmö. Där finns dubbelspår mellan Strängnäs och Härad. Och där finns – särskilt viktigt för Nyköping, där jag var idag – Ostlänken mellan Järna och Linköping och ett nytt dubbelspår som gör det möjligt med höghastighetståg och kraftigt kapade pendlingstider bland annat till Stockholm. Ett efterlängtat besked, som kommer betyda mycket för Sörmland och för alla arbetspendlare!

Vill du läsa mer om Alliansens ekonomiska vårproposition, och om satsningarna på till exempel företagare, bredband och skola i vårbudgeten, hittar du den på regeringen.se

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *