Sex förslag för bättre pendling i Sörmland

Med Centerpartiets förslag till bättre pendlingsmöjligheter kommer Sörmlands perronger att vara fulla med pendlare.

 

Med 2 dagar kvar till valdagen presenterar jag och mina centerkollegor i Sörmland Jens Persson (kommunalråd i Strängnäs och ledamot i Sörmlands kollektivtrafikmyndighet) och Mattias Claesson (gruppledare för Centerpartiet i landstinget) i Sörmlands Nyheter och Eskilstuna-kuriren idag Centerpartiets sex förslag för att förbättra pendlingsmöjligheterna i, till och från Sörmlands län. Ska hela Sörmland kunna växa och utvecklas, ska företag kunna starta, växa och anställa här, och ska fler vilja och kunna välja att  bo och leva i hela Sörmland så krävs det bra kommunikationer och riktigt bra möjligheter att pendla, till och från jobbet eller studierna.

Och att det finns många som pendlar, och som längtar efter ännu bättre pendlingsmöjligheter, blev väldigt tydligt i onsdags morse när jag tillsammans med många andra centerpartister mötte morgontidiga pendlare på stationerna i Katrineholm, Flen och Gnesta. Bra kommunikationer är helt avgörande både för att Sörmland ska kunna bygga och ha välmående, hållbara städer, men också för att Sörmland ska kunna få världens modernaste landsbygd.

Just därför går vi i Centerpartiet till val på sex förslag som vi vill få ditt stöd att genomföra – i Sörmlands kommuner, i landstinget och i regeringen och riksdagen. Vi vill:

  1. Ge tågpendlarna långsiktiga besked som man kan lita på. När vissa sträckor plötsligt inte finns med i planeringen för nästa år, som det var ett tag med Gnestapendeln  i arbetet med Tågplan 2014, skapar det mycket oro och osäkerhet. Bor man och flyttar till en ort måste man kunna förlita sig på att tågtrafiken fortsätter under överskådlig framtid. Ingen ska behöva tveka om att flytta till en ort, av oro för att tåget inte ska finnas kvar nästa år.
  2. Fortsätt investera i Sörmlands infrastruktur. Centerpartiet och Alliansregeringen går till val på att satsa en miljard kronor på infrastrukturen i Sörmland, 2014-2025. Stora satsningar ska genomföras på järnvägen, bland annat med dubbelspår på Ostlänken mellan Järna och Linköping. Efter 30 år av diskussioner är Centerpartiet nu med och ser till så att Ostlänken äntligen blir verklighet.
  3. Gör det enklare att pendla. Centerpartiet i Sörmland vill införa ett pendlarkort som gäller i hela Mälardalen till en kostnad av max 1000 kronor per månad.
  4. Möt både kvinnors och mäns pendlingsbehov. Majoriteten av de pendlare som reser kollektivt är kvinnor. Ett jämställt transportsystem där mer resurser läggs på att förbättra den kollektiva pendlingen underlättar för kvinnor att vidga sin arbetsmarknad, och stärker näringslivet och tillväxtmöjligheterna.
  5. Fortsätt satsa på att underhålla den infrastruktur vi redan har. En tillgänglig och säker pendling, där man kan lita på att man kommer i tid till skolan eller jobbet, men också till hämtningen på förskolan, till träningspasset eller kundmötet är viktigt för att livspusslet ska gå ihop. Vi i Centerpartiet har under Alliansregeringens första två mandatperioder lyckats få igenom kraftfullt ökade satsningar på drift och underhåll, på både järnväg och väg. Den prioriteringen kommer vi fortsätta med.
  6. Inför persontrafik på TGOJ-banan. Med utvecklingen på Skavsta flygplats och Ostlänken kommer  underlaget för persontrafik på hela sträckan mellan Eskilstuna och Oxelösund öka. Det är en positiv utveckling, som vi i Centerpartiet välkomnar och vill se.

Sörmland är ett fantastiskt län med fantastiska livsmiljöer. Med bättre möjligheter till pendling, både inom, till och från Sörmland kan Sörmland fortsätta utvecklas som ett attraktivt län och ett län som  fler väljer att leva i, bosätta sig i, arbeta i, studera i och driva företag i. Lägger man sin röst på Centerpartiet i Sörmland på söndag, lägger man sin röst på ett parti som kommer fortsätta driva en politik för att hela Sörmland ska kunna växa och utvecklas och bli ett ännu bättre län att leva i.

 

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *