Nästan tre miljarder till hållbar och förnybar energi

Kårehamns vindkraftpark till havs.

Mer förnybart, mindre koldioxidutsläpp och ökad energieffektivisering genom femdubbling av de gröna satsningarna i det nya regionalfondsprogrammet.

Att vi i Centerpartiet och Alliansregeringen prioriterar att ställa om Sverige till ett hållbart samhälle vet alla som följer mitt arbete, inte minst den som följer min blogg. Det jobbet pågår hela tiden, och vi vänder löpande på alla stenar för att se vad vi kan göra för att ställa om Sverige till ett klimatneutralt samhälle, genom att satsa mer på förnybar, ökad energieffektivisering och ställa om till ett hållbart samhälle.

På det temat har jag idag , i Ekot nu på förmiddagen, kunnat presentera en rejäl centerframgång. För nu femdubblar Centerpartiet och Alliansregeringen de gröna satsningarna i det nya regionalfondsprogrammet. Mellan 2014 och 2020 kommer vi satsa 400 miljoner kronor om året på att ställa om till en kolsnål ekonomi. Vilket innebär att vi, sett över hela den sjuårsperiod som regionalfondsprogrammet täcvker, kommer satsa 2,7 miljarder på just det.

Den satsningen innebär att ett mycket tydligt fokus på energiområdet i den nya programperioden för regionalfonden. Förra programperioden, som precis tagit slut, gick nämligen bara cirka tre procent till energiområdet. I det nya programmet kommer hela en femtedel av pengarna gå till energiområdet.

De pengarna kommer gå till tre viktiga satsningar: en fjärdedel av pengarna kommer gå till en ny grön investeringsfond, som kommer kunna gå in med riskvilligt kapital i tidiga skeden i duktiga svenska miljöteknikföretag. En annan fjärdedel kommer att gå till till energieffektiviseringsinsatser på nationell nivå. Och resten, hälften av pengarna, kommer gå till regionala projekt för att energieffektivisera, öka användningen av förnybar energi och till att utveckla koldixidsnål teknik.

Idag är med andra ord en riktigt bra dag, med tydliga resultat för den gröna och hållbara energin!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *